Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2011,
12.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 1. 2011, 12.34

7 let, 2 meseca

Uradne vrednosti nepremičnin decembra; spremembe pri kmetijskih zemljiščih in hišah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gurs glede na doslej posredovane pripombe na ocenjeno vrednost nepremičnin pričakuje, da bo prišlo do sprememb pri oceni vrednosti kmetijskih in gozdnih zemljišč ter zemljišč za gradnjo stavb in hiš.

Roka za posredovanje pripomb - 25. januar - ne bodo podaljšali. Uredba, ki bo določila uradne vrednosti, naj bi začela veljati decembra.

Pripombe na pripisano vrednost okoli 215.400 nepremičnin Geodetska uprava RS (Gurs) je doslej prejela pripombe na pripisano vrednost okoli 215.400 oz. 3,5 odstotka nepremičnin. Od 350.000 hiš v Sloveniji jih je bilo predmet pripomb 40.000, od 320.000 stanovanj pa je bilo posredovanih pripomb za 9500 stanovanj.

Roka ne bodo podaljšali Pripombe bodo sprejemali še do 25. januarja; roka ne bodo podaljšali. "Glede na posredovane pripombe smo prepričani, da smo večino glavnih problemov že zajeli, tako da bomo lahko pripravili kakovostne podatke," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Gursa Aleš Seliškar.

Večino pripomb glede vrednosti stanovanj in hiš bodo po besedah direktorja urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu Dušana Mitrovića reševali s spremembo zarisov vrednostnih con in določitve vrednostnih ravni, kar najbolj vpliva na končno vrednost.

Sprememba pri kmetijskih in gozdnih zemljiščih Pri kmetijskih in gozdnih zemljiščih je pričakovati spremembe predvsem glede vrednotenja zemljišč na strmih pobočjih in višjeležečih območjih.

Vprašljivi podatki o namenski in dejanski rabi Pri zemljiščih za gradnjo stavb so vprašljivi podatki o namenski in dejanski rabi, predvsem zaradi slabše lokacijske natančnosti zemljiškega katastra in tudi podatkov občin o namenski rabi. Podatke nameravajo skupaj z občinami še enkrat preveriti.

Spremembe je pričakovati tudi pri določevanju vrednosti hiš. Zaradi razpršene gradnje hiš so na nekaterih območjih nenatančno zarisali vrednostne cone (tako so bile npr. hiše v Ratečah v isti vrednostni coni kot hiše v Kranjski Gori). "Pri hišah bo gotovo prišlo do določenih sprememb navzdol, predvsem kot posledica neustreznih zarisov," pravi Mitrović.

Do znižanja pripisane vrednosti bo prišlo tudi pri zemljiščih, na katerih stojijo manj pomembne stavbe, kot so kozolci in lope. Ta zemljišča so bila doslej obravnavana kot pozidana zemljišča.

Gurs bo pripombe na vrednost obdelal do septembra, predvidoma novembra pa bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Uredba bo predvidoma začela veljati decembra, s tem pa bodo nepremičnine dobile tudi uradno pripisano vrednost, ki bo izračunana na stanje trga na 1. julij 2010. Podatki bodo vnešeni v register nepremičnin.

Letos ocen vrednosti ne nameravajo prilagajati Ker transakcije in cene na trgu stagnirajo, letos ocen vrednosti ne nameravajo prilagajati, je povedal Mitrović. Prvo indeksiranje bodo izvedli predvidoma februarja 2012, pripisane vrednosti pa bodo odražale stanje trga na 1. januar 2012.

Podatke o nepremičninah in tudi lastništvu bodo lahko lastniki urejali tudi po 25. januarju. Doslej so lastniki dali pripombe ali spremenili okoli 918.500 podatkov, ki so se nanašali na 332.800 nepremičnin. Pripomb na vrednost je bilo skoraj četrtina, na lastništvo pa se je nanašala dobra petina pripomb.

"Rezultati so nas pozitivno presenetili" "Rezultati so nas pozitivno presenetili. V začetku, ko je bil odziv javnosti zelo negativen, smo se bali, da smo naredili kakšno nepričakovano napako," je dejal Seliškar in dodal, da napake niso usodno vplivale na kakovost podatkov. "Večina podatkov je boljših, kot smo pričakovali," je povedal.

Večina ljudi je podatke spreminjala osebno; v geodetskih pisarnah se je oglasilo 156.000 ljudi, 37.000 pa je spremembe podatkov in pripombe na vrednost posredovalo prek spleta.

Ne spreglejte