SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uprava Luke Koper s podporo nadzornega sveta

4

termometer

 | Foto:
Uprava Luke Koper ima pri pogajanjih z žerjavisti, ki stavkajo že sedmi dan, podporo nadzornega sveta. Luka Koper ima že skoraj milijon evrov škode, o izpadu dohodka poročajo tudi Slovenske železnice.

Z delom niso začeli niti pogodbeni delavci, čeprav je uprava Luke Koper nastopila kot mediator med njimi in delodajalci. Pogajanja med upravo Luke Koper in žerjavisti se nadaljujejo, predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar pa je po izredni seji nadzornega sveta dejal, da ima uprava družbe njihovo podporo pri pogajanjih. Požar je sicer izrazil pričakovanje, da bosta obe sprti strani kritično ocenili dosedanje dogajanje. Škoda zaradi stavke narašča Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je ob zaključku seje dejal, da se gospodarska škoda zaradi stavke iz dneva v dan povečuje. Dodal je, da se stališča luške uprave glede stavke in zahtev niso spremenila. V petek bodo sicer predvidoma potekali razgovori s 23 sindikalisti, proti katerim je uprava sprožila postopke za izredno prekinitev delovnega razmerja.

"Težava s pogodbenimi delavci je še bolj pereča kot težava z žerjavisti" Odvetnik delavcev sindikata IPS in žerjavistov Aleksander Lisjak, ki je nadzornemu svetu na seji predstavil predloge sindikata IPS za rešitev nastale situacije, je dejal, da je težava s pogodbenimi delavci po njegovem mnenju še bolj pereča kot težava z žerjavisti. Lisjak je nadzornemu svetu sicer predstavil stališča stavkajočih, pogajanja med pogodbenimi delavci in delodajalci pa se bodo nadaljevala v petek.

Od uprave zahtevajo upoštevanje njihovih pravic Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič je poudaril, da pogodbeni delavci v Luki Koper ne bodo začeli z delom dokler od uprave ne bodo dobili zagotovila, da bodo dosledno upoštevali njihove pravice.

Svet delavcev podal zaupnico delavskemu direktorju Svet delavcev Luke Koper je sicer na izredni seji izglasoval zaupnico delavskemu direktorju Luke Koper Matjažu Staretu, ki je sam predlagal glasovanje o zaupnici. Z izglasovanjem zaupnice pa se ne strinjajo v sindikatu pristaniških delavcev, ki tudi nasprotujejo stavki, in so že napovedali, da se bodo svetu delavcev pritožili na izglasovano zaupnico.

Zaradi stavke se povečuje tudi škoda v gospodarstvu. Slovenske železnice imajo zaradi stavke vedno večje težave, stanje pa se je kljub izrednim ukrepom še poslabšalo. Zaradi omejene pretočnosti železniškega omrežja so uvedli transportne omejitve pri prevozih kontejnerskih vlakov in pošiljk papirja ter starega železa čez Luko Koper.

Na raztovarjanje čaka tudi ladja s 1853 zabojniki V koprsko pristanišče je prispela kontejnerska ladja Balzac enega največjih svetovnih kontejnerskih ladjarjev CMA CGM iz Francije. Ladja, ki pljuje na relaciji Daljni vzhod - Jadran, ima na krovu 1853 zabojnikov, v pristanišču pa želijo natovoriti tudi 1686 zabojnikov za naročnike, vendar to zaradi stavke žerjavistov ni mogoče.

Stavka bi lahko povzročila škodo v širši regiji V družbi CMA CGM Slovenija opozarjajo, da bi zaradi tega lahko nastala velika gospodarska škoda, ne samo za njihovo podjetje, pač pa tudi za gospodarstvo v širši regiji.

Pahor stavko obžaluje Na stavko v Luki Koper se je prvič odzval tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki stavko obžaluje in upa, da bodo predstavniki delodajalcev in delojemalcev v najkrajšem času dosegli razumen dogovor o bodisi preklicu oz. prekinitvi stavke. Poslovodstvo družbe je po Pahorjevem mnenju dolžno poiskati ustrezno ravnotežje med zagotavljanjem konkurenčnosti podjetja in zagotavljanjem ustreznega nivoja pravic zaposlenih, ob absolutnem spoštovanju vseh zakonskih okvirov.

V kabinetu predsednika vlade ob tem poudarjajo, da so za fizično varovanje državne lastnine zadolženi njeni upravljavci; za varovanje poslovnega interesa, gospodarnega in od politike neodvisnega upravljanja državnega premoženja pa je vlada predlagala in ustanovila agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Vlačič poziva k razumu pri dogovarjanju Minister za promet Patrick Vlačič pa je v odzivu na stavko obe strani pozval, naj bosta razumni, da pride čim prej do dogovora, ali pa da si pustita nekaj časa in nato nadaljujeta pogajanja. "Vsi posegajo po skrajnih ukrepih - na eni strani stavka, na drugi odpovedi," je povedal minister.

Glede morebitnega posredovanja je Vlačič dejal, da je vedno veliko kritik, da se politika vmešava v gospodarstvo, in da bi bil pripravljen v mediatorski vlogi pristopiti le, če bi obe strani to želeli. Glede stališča države kot večinskega lastnika je dodal, pa je treba v prvi fazi vprašati nadzorni svet in agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države.

Na stavko pogodbenih delavcev v Luki Koper so se odzvali tudi Nevidni delavci sveta (IWW) in Socialni center Rog, ki organizacije in posameznike iz civilne družbe pozivajo k odločni solidarnosti, prav tako pa lahko na spletni strani www.njetwork.org podpišejo skupno izjavo o solidarnosti.

Presečnik: To je sramotno in katastrofalno Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je v odzivu na dogajanje v Luki Koper zapisal, da je sramotno in katastrofalno, da vlada in ministrstvo za promet ne reagirata ter se ne vključita v reševanje težav v družbi, katere večinski lastnik je država.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin