Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

DUTB Zastava Tapacirnica Kragujevac Fori

Četrtek, 6. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Upor delavk v srbski tovarni slovenske družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Zastava Yugo Kragujevac | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je leta 2015 v stečaju končala družba AHA Mura Prvi maj iz Pirota, je v težavah še eno srbsko tekstilno podjetje v lasti slovenskih lastnikov.

Prekipelo je 430 delavkam podjetja Fori Textile Ser iz Kragujevca, ki je v lasti velenjske skupine Fori. Delavke zahtevajo višje plače, plačane nadure in boljše pogoje dela. Za soboto so napovedale splošno stavko. 

Podjetje, nekoč znano pod imenom Zastava Tapacirnice, je ključnega pomena za Fori, ki je v lasti družine Forštner iz Velenja, v zadnjih letih pa so ga pretresali dolžniške težave in razčiščevanje domnevno spornih poslov. 

Leta 2015 so se Forštnerjevi z največjim upnikom, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), dogovorili o načinu vračila večdesetmilijonskega dolga. S tem so ohranili lastništvo prezadolžene skupine, ki ima več kot 600 zaposlenih, od tega največ v Srbiji.

Delajo po 12 ur na dan, več dni zapored

Zdaj je v podjetju, ki šiva prevleke za avtomobile, zavrelo. 

Sodu nezadovoljstva med delavkami je izbilo dno zadnje izplačilo plač. Delavke so posumile, da jim vodstvo ni pravilno obračunalo nadur. 

"430 delavk je delalo po 12 ur na dan, tudi več dni zapored, za nočno delo pa niso dobile dodatnega plačila. Plača v tovarni znaša manj kot 200 evrov na mesec," je za Siol.net pojasnil Jugoslav Ristić, predsednik zveze neodvisnih sindikatov Kragujevac. Delavke so se zato začele spontano stavkati. 

"Delajo največ po osem ur naenkrat. Že dve leti pa so nezadovoljne z razmerami v podjetju," je pojasnil Ristić. Stavko lahko prepreči dogovor z vodstvom, je dodal.

"Poslujemo pozitivno"

"Skupina Fori je v lanskem letu poslovala pozitivno in v skladu s predvidevanji in smernicami na globalnem trgu. Dobri obeti so tudi za letošnje leto,” so bili v Velenju skopi s pojasnili. Dodali so, da v celoti in pravočasno izpolnjujejo finančne obveznosti.

Skupina, v katero spadajo še slovenske tovarne TT Okroglica, Fori in Emo-Tech, je v letu 2015 povečala poslovne prihodke za 13 odstotkov na 42 milijonov evrov. Precej višji je bil tudi čisti dobiček, ki je znašal 850 tisoč evrov. Vendarle je bil boljši rezultat posledica dogovora z bankami in nižjih finančnih odhodkov. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) se je namreč zmanjšal za 17 odstotkov na pet milijonov evrov.

Fori: Delovni pogoji skladni z zakonodajo

V skupini Fori priznavajo, da imajo težave z nezadovoljstvom zaposlenih. "Pojavilo se je v zadnjem obdobju predvsem zaradi občasno motene pravočasne dobave repromaterialov, zaradi česar je občasno treba organizirati nerazporejen delovni čas (nadurno delo)," so dejali. 

Kot so še pojasnili v velenjski družbi, so se težave pojavile zaradi že dlje časa manj donosnih projektov, vendar se s kupcem intenzivno dogovarjajo o zanje boljših cenovnih pogojih. Ob tem poskušajo najti nove ključne kupce, s čimer bi razpršili tveganje.

Obenem so zanikali informacije o nepravilnostih: "V Fori Textile SER zagotavljamo delovne pogoje v skladu z zakonodajo in visokimi standardi avtoindustrije. Zaposlenim v Srbiji izplačujemo plače v skladu z zakonodajo in notranjimi akti podjetja."

Ristić trdi drugače. "Vodstvo je do zdaj zavračalo vse zahteve za zvišanje plač. Delavke, ki izražajo nezadovoljstvo, dobijo odpoved," je poudaril. 

V Foriju niso ne potrdili ne zanikali informacije, da so njihovo tovarno v Srbiji v zadnjih dneh obiskali delovni inšpektorji. "V naših tovarnah v Kragujevcu inšpekcije redno opravljajo inšpekcijske preglede, med drugim tudi inšpekcija dela, ki redno prihaja na rutinske kontrole, do zdaj niso ugotovili nepravilnosti," so povedali v družbi Fori.

V Srbiji lani odprli novo tovarno

S Srbijo imajo sicer v Foriju velike načrte. Do večinskega deleža v Zastavi Tapacirnici so prišli leta 2006, ko so ga na dražbi odkupili za manj kot 400 tisoč evrov, kar je bil le delček izklicne cene. Za nakup so se odločili, ker so ga lahko poslovno povezali z drugimi podjetji znotraj skupine.

Matjaž Lenassi, nekdanji direktor Alpine, je konec lanskega leta prevzel vodenje srbske družbe Fori Textile SER. | Foto: STA , Matjaž Lenassi, nekdanji direktor Alpine, je konec lanskega leta prevzel vodenje srbske družbe Fori Textile SER. Foto: STA , Že leta 2009, ko so slavnostno odprli nove proizvodno-poslovne prostore, so imeli 300 zaposlenih in so ustvarjali več kot deset milijonov evrov letnih prihodkov. V drugi polovici lanskega leta so v Kragujevcu odprli novo tovarno, v kateri izdelujejo invalidske vozičke in druge pripomočke. Delo naj bi dobilo do 250 novih zaposlenih.

Po napovedih bo skupina Fori s tem kar podvojila obseg poslovanja v Srbiji. Lastnik srbskega podjetja je Mitja Forštner, ki je konec lanskega leta za direktorja izbral Matjaža Lenassija, nekdanjega direktorja Alpine. Ta je vodenje Alpine prevzel v letu 2006, ko ga je prevzela ekipa pod vodstvom Branka Podpečana. Ta je družbo finančno izčrpala in jo skoraj potopila. Danes je Lenassi svetovalec skupine Riko.

Po zadnjih podatkih Fori Textile SER ustvarja okoli 14 milijonov evrov letnih prihodkov, nova tovarna pa naj bi jih prinesla še enkrat toliko.

Sindikat: za bliščem naložb težke razmere

A Ristić opozarja, da se za bliščem tujih naložb pogosto skrivajo težke razmere za tamkajšnje delavce. 

"Lastnikom podjetij gre na roke visoka stopnja nezaposlenosti v Kragujevcu, kjer je bilo nekoč 60 tisoč ljudi zaposlenih v industriji, danes pa le še manj kot šest tisoč. Delavke, ki izražajo nezadovoljstvo, dobijo odpoved in lastniki to vedo," je poudaril Ristić.

Tekstilna industrija v Srbiji sicer s slovenskimi lastniki v zadnjih letih nima dobrih izkušenj. Tovarno Prvi maj iz Pirota je leta 2012 kupila Skupina AHA v lasti Mojce Lukančič in Nigela Buxtona. Za zaposlitev 1.300 ljudi sta od srbske države dobila 6,6 milijona evrov subvencij, a se je proizvodnja v tovarni že septembra 2014 zaustavila. 

Delavci so bili brez plače skoraj leto dni, pred tovarno pa so večkrat neuspešno protestirali. Lani jeseni je podjetje Aha Mura Prvi maj v stečaju odkupila družba iz Bačke Palanke. 

DUTB bi čim prej prodala Skupino Fori

Čeprav se je družina Forštner z DUTB v letu 2015 dogovorila za reprogram visokih dolgov in njihovo postopno poplačilo do leta 2019, so se v slabi banki konec lanskega leta odločili za prodajo vseh terjatev do podjetij iz Skupine Fori.

Oktobra so objavili javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za terjatve, ki so skupaj z obrestmi znašale 23,6 milijona evrov. Pozneje so podaljšali rok za oddajo ponudb do konca lanskega leta. Ali je bila prodaja terjatev uspešna, ni znano.

Ne spreglejte