Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
10. 2. 2017,
4.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

6

Natisni članek

revizor Marjan Mahnič KPMG

Petek, 10. 2. 2017, 4.44

6 let, 6 mesecev

Upokojil se je mož, ki je potrjeval bilance tajkunom

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

6

Bine Kordež, Merkur | Foto STA

Foto: STA

Dolgoletni prvi mož revizorsko-svetovalne družbe KPMG Slovenija in eden od najbolj znanih revizorjev pri nas Marjan Mahnič se je po več kot 20 letih poslovil od vodenja družbe.

Mahnič, ki je v preteklosti revidiral računovodske izkaze številnih pomembnih slovenskih družb in finančnih holdingov, se je upokojil. To nam je potrdila tudi Nevenka Kržan, ki je do zdaj poleg Mahniča vodila KPMG.

Tako je konec lanskega leta že zapustil položaj direktorja krovne družbe KPMG Slovenija in njene odvisne družbe, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Izstopil je tudi iz lastništva in prodal svoj 6,4-odstotni delež v družbi KPMG Poslovno svetovanje.

Več Kržanova, sicer predsednica Ameriške gospodarske zbornice (AmCham Slovenija), ni želela povedati. Mahnič za komentar ni bil dosegljiv.

Hišni revizorji številnih družb

KPMG je bil do začetka krize leta 2008 številka ena v Sloveniji. Za revidiranje izkazov so ga redno izbirala vodstva pomembnih slovenskih družb in finančnih holdingov. Bil je hišni revizor velikih borznih družb, kot sta Krka in Sava Re. Revidiral je tudi bilance Mercatorja, Petrola, Zavarovalnice Triglav in Gorenja. Vse to se je poznalo na rezultatih.

V agenciji za javni nadzor nad revidiranjem so postali pozorni na večmilijonska posojila Perutnine Ptuj družbam Boška Šrota, prek katerih je ta neuspešno poskušal menedžersko prevzeti Pivovarno Laško. | Foto: Matej Povše V agenciji za javni nadzor nad revidiranjem so postali pozorni na večmilijonska posojila Perutnine Ptuj družbam Boška Šrota, prek katerih je ta neuspešno poskušal menedžersko prevzeti Pivovarno Laško. Foto: Matej Povše V letu 2008 je KPMG Slovenija ustvaril rekordnih 7,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in več kot 600 tisoč evrov čistega dobička. Že tedaj je imela družba več kot 80 zaposlenih.

Toda v obdobju po letu 2011 je KPMG začel izgubljati nekatere največje stranke, saj so se odločile za njegove tekmece, kot sta Ernst & Young in Deloitte. Spomnimo, mali delničarji so začeli opozarjati, da bi bilo "zdravo" vsaj enkrat na vsakih pet let zamenjati revizorsko družbo. Sicer se lahko pojavi njena prevelika povezanost z vodstvom. Večja naj bi bila tudi verjetnost napak.

Prepozno opozarjal na težave

Da so bila njihova opozorila upravičena, je potrdila poznejša usoda finančnih in drugih holdingov. Mahnič, ki je bil pooblaščeni revizor, se je med drugim podpisal pod revizijska poročila Merkurja, družbe Merkurjevih menedžerjev Merfin, Save, Istrabenza, Maksime Holdinga in Poteze Naložb. Torej pri družbah, ki so zaradi neuspešnih menedžerskih prevzemov in širjenja z najetimi bančnimi posojili zabredle v hude finančne težave, nekatere so šle celo v stečaj.

Mahnič je v njihovih računovodskih izkazih opozoril na težave šele, ko so bile te razkrite v javnosti. Šlo naj bi predvsem za nerealno vrednotenje oziroma prikazovanje vrednosti finančnih naložb, s čimer naj bi vodstva do zadnjega prikrivala pomanjkanje kapitala. Ko so bila prisiljena v visoke odpise, pa je bilo za družbe že prepozno.

Pred očitki se je Mahnič oziroma KPMG tedaj branil, da so bili "vsi poslovni izkazi omenjenih družb sestavljeni v skladu z veljavnimi računovodskimi standardi in tudi vsa potrebna razkritja v izkazih so bila korektna".

Prvi med velikimi štirimi dobil opomin

Kljub temu se je Mahnič v zgodovino vpisal kot prvi med člani vodstva ene od največjih štirih revizijskih družb (KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young in Deloitte), ki je dobil opomin Agencije za javni nadzor nad revidiranjem.

Po dostopnih podatkih je kršil člen zakona o revidiranju, ki določa način revidiranja oziroma zakonska določila, standarde in pravila, ki jih mora revizor pri reviziji upoštevati. Napake so bile storjene pri reviziji izkazov družbe za leti 2008 in 2009. Za katero družbo je šlo, ni znano. Viri namigujejo, da bi lahko šlo za Istrabenz ali družbo Maksima Holding, prek katere je Igor Bavčar neuspešno poskušal izpeljati menedžerski prevzem holdinga.

Mahnič se je med drugim podpisal pod revizijska poročila Istrabenza, ki je tudi zaradi neuspešnega menedžerskega prevzema zašel v finančne težave. | Foto: Bojan Puhek Mahnič se je med drugim podpisal pod revizijska poročila Istrabenza, ki je tudi zaradi neuspešnega menedžerskega prevzema zašel v finančne težave. Foto: Bojan Puhek "Opomin se ne nanaša na napake v računovodskih izkazih stranke, temveč na domnevno pomanjkljivo arhivsko dokumentacijo, povezano z revizijo, in pomanjkljivo razkritje utemeljitve spremembe računovodske usmeritve v računovodskih izkazih družbe," se je tedaj branil Mahnič.

V Merkurju preklical že izdelano mnenje

Mahnič je revidiral tudi bilance Merkurja, ko ga je vodil še Bine Kordež, in leta 2010 preklical že izdelano revizorsko mnenje. To je naredil zato, ker so se v medijih pojavile informacije o obstoju listin, ki v poslovnih knjigah Merkurja niso bile evidentirane. Po dostopnih informacijah je šlo za posojila menedžerski družbi Merfin, ki je danes v stečaju, in družbi HTC Dva, ki je kupila več Merkurjevih trgovskih središč.

Pozneje je Mahnič izdal novo, mnogo bolj obširno revizorsko mnenje Merkurja, v katerem je opozoril na resne likvidnostne težave v družbi.

Sporno tudi revidiranje bilanc Perutnine Ptuj

Agencija za javni nadzor nad revidiranjem je zaradi kršitev pravil revidiranja bilanc Perutnine Ptuj pooblaščeni revizorki KPMG Stanislavi Mikl izdala odločbo o pogojnem odvzemu dovoljenja. | Foto: STA , Agencija za javni nadzor nad revidiranjem je zaradi kršitev pravil revidiranja bilanc Perutnine Ptuj pooblaščeni revizorki KPMG Stanislavi Mikl izdala odločbo o pogojnem odvzemu dovoljenja. Foto: STA , Zato pa je eno od njegovih podrejenih v letu 2013 doletel hujši ukrep agencije. Tam so pod drobnogled vzeli revizijo letnih poročil Perutnine Ptuj, ki jih je opravljal KPMG. Zaradi kršitev pravil revidiranja pa so pooblaščeni revizorki KPMG Stanislavi Mikl izdali odločbo o pogojnem odvzemu dovoljenja. Ali in kdaj je postala pravnomočna, ni znano.

V agenciji so postali pozorni na dva pomembna posla, ki sta negativno vplivala na bilance Perutnine Ptuj, vendar jih revizorka očitno ni upoštevala. Prvi je bil 10-milijonsko posojilo družbam Boška Šrota, prek katerih je ta neuspešno poskušal menedžersko prevzeti Pivovarno Laško. Drugi je bil 26 milijonov evrov vredna menjava delnic Perutnine Ptuj za delnice Merkurja v času Bineta Kordeža.

Čeprav novi upravi Pivovarne Laško in Merkurja nista priznavali poslov svojih predhodnikov, se ne vodstvo Perutnine Ptuj ne revizorka KPMG nista odločila za slabitev posojil in delnic, s čimer bi pripoznali visoke izgube.

Najnižji prihodki v 15 letih

V lanskem poslovnem letu, ki se je končalo septembra, je KPMG Slovenija ustvaril okoli 4,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je najmanj po letu 2000. Ob tem je imela revizorska družba za okoli 131 tisoč evrov čistega dobička.

Za primerjavo, Ernst & Young je imel v letu 2015 kljub 10-odstotnemu upadu za 6,2 milijona evrov prihodkov (leta 2008 blizu 4,8 milijona evrov), Deloitte Revizija pa je ustvarila 4,6 milijona evrov prihodkov (leta 2008 okoli tri milijone evrov).

Drugače je s partnersko družbo KPMG Poslovno svetovanje, ki se ukvarja z davčnim in drugim svetovanjem in je podobno kot krovna družba v večinski lasti KPMG CEE Holdings s sedežem na Cipru. V lanskem letu je ustvarila visokih 4,6 milijona evrov prihodkov in nekaj več kot 700 tisoč evrov čistega dobička.

Ne spreglejte