Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
16.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 16.15

7 let, 2 meseca

Upniki Viator & Vektor prijavili za več kot 200 milijonov evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Upniki družbe Viator Vektor Logistika, ki je od 8. septembra lani v stečaju, so prijavili za 200,1 milijona evrov terjatev.

Upravitelj Anton Jagodic jih je priznal za 176,4 milijona evrov. Terjatve je sicer prijavilo več kot 940 upnikov, je razvidno iz osnovnega seznama preizkušanih terjatev. NLB ima skoraj 50 milijonov evrov terjatev Iz seznama, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je razvidno, da ima Nova Ljubljanska banka (NLB) 3,5 milijona evrov zavarovanih terjatev z ločitveno pravico, 3,3 milijona evrov navadnih terjatev, nekaj več kot 900.000 evrov navadnih in pogojnih terjatev ter 42 milijonov evrov pogojnih terjatev. Abanka Vipa ima 6,2 milijona evrov zavarovanih terjatev z ločitveno pravico, 16,3 milijona evrov navadnih terjatev, medtem ko je pogojnih terjatev za 1,2 milijona evrov. Gorenjska banka ima 19 milijonov evrov navadnih terjatev in 9,8 milijona evrov zavarovanih terjatev z ločitveno pravico. Zavarovane terjatve z ločitveno pravico imata še družbi Shell Adria (5,1 milijona evrov) in Zavarovalnica Triglav (dober milijon evrov). Večina premoženja je obremenjenega z ločitvenimi pravicami Kot je Jagodic pojasnil v prvem rednem poročilu, objavljenem konec januarja, je že začel s prodajo premičnega premoženja, v nadaljevanju pa namerava prodajo premoženja še intenzivirati. Ob tem je dodal, da je večina premoženja obremenjenega z ločitvenimi pravicami.

Večino nepremičnega premoženja, ki ga sestavljajo zemljišča in stavbe, ima Viator & Vektor Logistika v Škofji Loki. Proizvajalna oprema predstavlja v opredmetenih osnovnih sredstvih 44-odstotni delež, sestavljajo pa jo tovorna vozila in priklopne enote.

Odprodaja deležev v hčerinskih družbah Družba je imela v lasti hčerinska podjetja na Hrvaškem, v Srbiji, BiH, Makedoniji, Romuniji in na Češkem. Za večino teh družb je stečajni upravitelj začel z ocenjevanjem vrednosti njihovega premoženja, saj bo treba v nadaljevanju stečaja odprodati deleže Viator & Vektor Logistike v teh družbah.

V času stečajnega postopka je bil, kot je poudaril Jagodic, odtujen delež v družbi Viator Vektor Romunija - zaradi tega poteka intenziven pregled dokumentacije, naročena je bila tudi revizija izpodbojnih dejanj.

Stečajni postopek naj bi se končal do konca leta 2013 Viator & Vektor Logistika je na dan stečaja zaposlovala 348 delavcev, večini je izročil odpovedi. Stečajni upravitelj je na delu zadržal 16 zaposlenih, konec lanskega leta je bilo zaposlenih še 11 delavcev. Število zaposlenih se bo do konca letošnjega leta postopoma znižala na enega do dva delavca.

Jagodic sicer predvideva, da se bo stečajni postopek končal do konca leta 2013. Po njegovem mnenju bodo prve dražbe premoženja razpisane spomladi.

Ne spreglejte