Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
14.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tovarna vozil Maribor stečaj terjatev

Četrtek, 8. 9. 2011, 14.32

7 let, 2 meseca

Upniki TVM prijavili za 62 milijonov evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V stečajnem postopku Tovarne vozil Maribor (TVM) je 291 upnikov prijavilo za 62,3 milijona evrov terjatev.

Stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas jih je priznala za 22,6 milijona, medtem jih za 39,7 milijona evrov prereka, je razvidno iz poročila stečajne upraviteljice mariborskemu sodišču, objavljenega danes na spletni strani Ajpesa. Največjo terjatev prijavila Probanka Med ločitvenimi upniki je največjo terjatev v višini 10,5 milijona evrov prijavila Probanka, a jo stečajna upraviteljica zaradi po njenem mnenju neutemeljene prijave prereka. Je pa zato priznala ločitveno terjatev NKBM v višini 9,5 in terjatev NLB v višini 3,8 milijona evrov. Med upniki z visokimi terjatvami tudi večinski lastnik Med upniki z visokimi terjatvami do TVM je tudi večinski lastnik družbe, skupina Viator & Vektor ter Viator & Vektor Logistika. Skupaj sta prijavila za skoraj tri milijone navadnih terjatev ter za skoraj 25 milijonov evrov pogojnih terjatev, ki pa jih stečajna upraviteljica v celoti prereka.

Svoje terjatve do nekdanjega mariborskega proizvajalca avtobusov pa so umaknili njihovi nekdanji arabski partnerji Al Amad Trading, kar je posledica dejstva, da je napovedani bodoči nizozemski najemnik DuraBus že odkupil zaloge in bo tudi dokončal deset že naročenih avtobusov.

Brez dela je ostalo 129 ljudi Uprava TVM je zahtevo za začetek stečaja na mariborsko sodišče vložila na začetku marca po neuspešnih pogovorih lastnika Viator & Vektorja s potencialnimi strateškimi partnerji oz. kupci. S tem se je zaključila agonija zaposlenih, ki so s stavko vse od novega leta neuspešno skušali izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti. Brez dela je ostalo 129 ljudi.

TVM, ki se je ukvarjal s proizvodnjo avtobusov, je bil v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci nekajkrat napovedali stavko, nato pa tudi sami želeli vložiti zahtevo za stečaj, a so jih prehiteli lastniki družbe.

Ne spreglejte