Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 2. 2012,
10.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stečaj prisilna poravnava

Nedelja, 26. 2. 2012, 10.38

7 let, 2 meseca

Upniki in izvedensko mnenje za prisilno poravnavo Almonta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborsko sodišče bo 15. marca zaslišalo finančnega izvedenca, nato pa odločalo o zahtevi za stečaj bistriškega podjetja Almont, ki jo je vložila Prva finančna agencija.

Na strani Almonta, ki je v prisilni poravnavi od junija lani, so upniki, ki so za zdaj neuradno, z izjemo dveh, glasovali za prisilno poravnavo, pa tudi izvedensko mnenje.

Poleg finančnega prestrukturiranja bodo potrebni še drugi poslovni ukrepi "Upoštevajoč vsa dejstva in opravljene izračune ter ponekod utemeljene pomisleke upnikov in odgovore dolžnika obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da bo izvedba predlaganega načrta finančnega prestrukturiranja omogočila tako finančno prestrukturiranje dolžnika, da bo ta postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben," je v mnenje zapisal izvedenec finančne stroke Drago Dubrovski.

Ob tem sicer opozarja, da je bilo njegovo mnenje izdelano na podlagi podatkov do konca preteklega leta, hkrati pa dodal, da gre pri njem za oceno prihodnosti, ki je seveda ni mogoče s popolno gotovostjo dokazati, saj morajo biti za to poleg ukrepov finančnega prestrukturiranja izpolnjeni še vsi drugi poslovni ukrepi.

Dolžnik ponuja nadpovprečno poplačilo upnikov v dveh obrokih Po lastnih izračunih izvedenca, ki nekoliko odstopajo od dolžnikovega iz načrta prestrukturiranja in pooblaščene ocenjevalke vrednosti podjetij iz njenega poročila, še vedno obstaja več kot polovična verjetnost, da bodo upnikom Almonta s potrditvijo predlagane prisilne poravnave zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila njihovih terjatev kot v primeru stečaja.

Dubrovski je v svojem mnenju upošteval dejstva, da dolžnik ponuja nadpovprečno poplačilo upnikov v dveh obrokih, pri čemer bodo prvega prejeli že po dveh letih. Hkrati bodo upniki vsako leto prejeli obresti na preostali dolg, kar je prav tako ponudba, ki je v večini primerov neobičajna, saj gre ponavadi za brezobrestno poplačilo ali pa se obresti plačajo skupaj z glavnico.

Sindikat in zaposleni v Almontu nasprotujejo stečaju podjetja Izvedenec je upošteval tudi to, da je bistriško podjetje pridobilo strateškega vlagatelja, ki je obljubljena sredstva v višini več kot pol milijona evrov že zagotovil, kar kaže na verjetnost nadaljnjega poslovanja in sodelovanja, ob tem pa so se dosedanji lastniki odpovedali svojemu lastništvu. Prestrukturiranje podjetja po njegovih ugotovitvah očitno podpira tudi večina upnikov, prisilna upraviteljica in upniški odbor.

Ker je za potrditev prisilne poravnave pomembna tudi podpora delavcev, v prid obstoju Almonta govori nasprotovanje sindikata in zaposlenih stečaju, enako pa velja tudi za dejstvo, da je upnik Emo-Tech kot eden izmed dveh vlagateljev ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave umaknil zahtevo za stečaj, saj naj bi ga v podjetju "z argumenti prepričali v možnost uspeha prisilne poravnave".

Almont tudi v letu 2012 posluje pod načrti Ob tem pa finančni izvedenec kot edino negativno stran vidi dejstvo, da Almont tudi v letu 2012 glede na objavljena poročila posluje pod načrti. Na to je v zadnjih poročilih sodišču opozarjala tudi prisilna upraviteljica Romana Kruhar Puc, ki jo skrbi predvsem izguba iz rednega poslovanja, to pa še dodatno povišujejo odpisi obratnih sredstev.

"Vsaka napoved prihodnosti je sama po sebi špekulacija, vsaj kar se tiče nadaljnjega poslovanja oziroma dviga prihodkov, ki je deloma odvisen tudi od aktivnosti same uprave in njihove veščine obvladovanja poslovnih tveganj. Zgolj uspešno izvedena prisilna poravnava zato ni nujno zadosten pogoj za nadaljnje poslovanje v prihodnosti in s tem povezano zastavljeno poplačilo upnikov," je v izrednem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, ta teden zapisala Kruhar Pucova.

Ne spreglejte