Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
10.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

brezposelnost Surs

Torek, 17. 9. 2013, 10.59

7 let, 2 meseca

Upad brezposelnosti med moškimi, porast med ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji se je julija 2013 malenkostno zvišala. Število delovno aktivnih oseb se je znižalo za približno dva tisoč.

Stopnja registrirane brezposelnosti se je julija 2013 zvišala za 0,1 odstotne točke, na 12,9 odstotka. Gre za prvo zvišanje po štirih mesecih upadanja, so sporočili s statističnega urada (Surs). V primerjavi z junijem se je zvišala za 0,1 odstotne točke in je tako bila 12,9-odstotna. Gibanje stopnje brezposelnosti je bilo podobno kot lani in predlani, saj se je tudi takrat zniževanje stopenj brezposelnosti julija prekinilo.

Če se bo vzorec gibanja stopenj brezposelnosti zadnjih dveh let ponovil, lahko pričakujemo, da se stopnja brezposelnosti tudi letos ne bo dosti spreminjala do oktobra, so zapisali na uradu ter dodali, da se je v tem mesecu v preteklih dveh letih občutneje zvišala.

Stopnja brezposelnosti žensk enaka kot na začetku leta Podrobnejši pregled porazdelitve stopnje registrirane brezposelnosti po spolu pokaže, da se je stopnja registrirane brezposelnosti julija 2013 med moškimi znižala (z 12,1 odstotka na 12,0 odstotka), med ženskami pa se je zvišala (s 13,5 odstotka na 13,8 odstotka). Stopnja brezposelnosti za ženske je tako spet enaka, kot je bila na začetku letošnjega leta, medtem ko se je stopnja brezposelnosti za moške od januarja znižala že za 1,4 odstotne točke.

Največji porast brezposelnosti med mladimi Pregled po starostnih skupinah pokaže, da se je stopnja brezposelnosti tokrat znižala le v starostni skupini 55 do 59 let, z 22,9 odstotka na 22,5 odstotka, medtem ko je v drugih narasla ali ostala nespremenjena. Najbolj se je zvišala v starostni skupini 25 do 29 let, in sicer s 16,8 odstotka na 17,4 odstotka, so še zapisali pri Sursu.

Manj delovno aktivnih Prvo polovico leta 2013 je zaznamovalo naraščanje števila delovno aktivnih, julija pa se je to število prvič letos znižalo, in sicer s 796.461 na 794.359. Znižalo se je zaradi upada števila delovno aktivnih žensk, in to za približno 2.100; konec julija jih je bilo tako okoli 356.700. Število delovno aktivnih moških je glede na junij ostalo skoraj nespremenjeno – bilo jih je 437.700.

Pregled porazdelitve delovno aktivnih po dejavnostih pokaže, da se je tokrat število delovno aktivnih opazneje znižalo le v izobraževanju, in sicer za okoli tisoč. Ta upad je bil predvsem posledica konca šolskega leta, so še sporočili s Statističnega urada.

Ne spreglejte