Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
16.12

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

prodaja Rogla Unitur

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 16.12

4 leta, 4 mesece

Unior napovedal prodajo Term Zreče in smučišč na Rogli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Rogla | Foto Arhiv smučišča

Foto: Arhiv smučišča

Zreški Unior je pričel s prodajnim postopkom za prodajo hčerinske družbe Unitur, ki se ukvarja s turizmom v Zrečah in na Rogli ter so jo leta 2017 ustanovili zaradi izčlenitve dejavnosti programa turizma na samostojno podjetje. S sklenitvijo dogovora o reprogramiranju posojil z bankami upnicami so to premoženje že leta 2016 namenili prodaji.

Unior je po daljših pogajanjih z bankami, pri katerih ima najete kredite, leta 2013 z njimi potrdil dogovor o finančnem prestrukturiranju, ki jim je omogočil nemoteno nadaljnje delovanje in razvoj.

Del dogovora z bankami je bila sicer tudi odprodaja dela premoženja, kar jim je za zdaj uspelo s prodajo družbe RTC Krvavec, še vedno pa je del skupine od leta 2017 sicer ločena družba Unitur, nekdanji program turizma, ki upravlja s Termami Zreče in smučarskim centrom na Rogli.

Novemu lastniku želijo omogočiti nujna vlaganja

Glede prodaje slednjega je predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik že februarja v pogovoru za STA ob stoletnici zreške skupine napovedal, da bodo letos šli v prodajni postopek. Pri tem ne gre le za zavezo do bank, pač pa želijo s tem Uniturju omogočiti nujna vlaganja v njegovo dejavnost, saj so potrebe zadnja leta presegale njihove zmožnosti, hkrati pa mora Unior sredstva vlagati predvsem v razvoj vseh treh kovinskih programov.

"Pridobitev strateškega lastnika ne bi bila dobra samo za Unior, ki teh finančnih virov nima, saj jih potrebuje za lasten razvoj, pač pa tudi za Unitur, ki bi lahko bil svežega kapitala deležen od morebitnega novega lastnika," je pred nekaj meseci razložil Hrastnik. Dodal je, da v preteklih letih resnih potencialnih kupcev ni bilo, z izčlenitvijo podjetja in trenutnimi dokaj ugodnimi gospodarskimi razmerami pa so možnosti za izpeljavo prodaje večje.

Unitur na muhi SDH-ja

Unitur je sicer eno od slovenskih turističnih podjetij, ki so v sklopu nalog Slovenskega državnega holdinga pri izvajanju strategije razvoja turizma načrtovani za konsolidacijo državnih naložb v turizmu. Holding je namreč julija potrdil načrt, ki med drugim poleg omenjenega podjetja predvideva lastniško konsolidacijo državnih deležev še v Istrabenz Turizmu, Thermani, Savi Turizmu, Hotelih Bernardin, Adrii Turističnem podjetju, Termah Olimia in Hitu na posebnem državnem skladu, a ga vlada doslej še ni obravnavala.

Zreška turistična družba se je lani v svojem drugem letu samostojnega poslovanja približala 20 milijonom evrov prihodkov, s čimer je izboljšala rezultat iz leta 2017 in presegla načrte. Še vedno pa turizem na tem območju ustvarja izgubo, lani v višini nekaj več kot 750.000 evrov, ki pa so jo glede na leto prej uspeli za četrtino znižati.

Eden ključnih izzivov podjetja, ki je še vedno kreditno precej obremenjeno s preteklimi investicijami, je povezan z vlaganji v prenovo dotrajanih hotelskih in ostalih kapacitet ter razvoj novih produktov.

Ne spreglejte