Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 3. 2011,
8.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 3. 2011, 8.42

7 let, 2 meseca

Umar: Poraba elektrike še ni dosegla ravni pred krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proizvodnja električne energije je bila v letu 2010 podobna kot v predhodnem letu, znova je izstopala visoka proizvodnja hidroelektrarn.

Skupna poraba električne energije se je po zmanjšanju v letih 2008 in 2009 lani zvišala za 8,1 odstotka, a še ni dosegla ravni pred gospodarsko krizo.

Proizvodnja podobna kot leta 2009 Proizvodnja elektrike je bila lani praktično enaka kot v letu 2009, pa tudi po posameznih vrstah elektrarn se ni bistveno razlikovala od predhodnega leta. V termoelektrarnah je bila višja za dva odstotka, v nuklearki in v hidroelektrarnah pa nižja za 1,5 odstotka oz. 0,7 odstotka. Proizvodnja hidroelektrarn je bila podobno kot že v letu 2009 precej, za tretjino, višja od dolgoletnega povprečja (2000-2008), v najnovejšem Ekonomskem ogledalu ugotavlja Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Poraba električne energije je že v letu 2008 upadla za 5,4 odstotka, a je bilo devet desetin znižanja povezanih z uvedbo energijsko manj intenzivne proizvodnje aluminija in stečajem večje metalurške družbe. Skupna poraba elektrike se je nato leta 2009 znižala za 10,7 odstotka, pri čemer se je odjem v distribuciji znižal za 4,4 odstotka, pri neposrednih odjemalcih pa za 46,2 odstotka; padec je bil v veliki meri povezan z nižjo porabo energije zaradi padca gospodarske aktivnosti.

Lani pa se je ob postopnem gospodarskem okrevanju skupna poraba povečala za 8,1 odstotka. Kljub visokemu povišanju porabe neposrednih odjemalcev njihov odjem še vedno močno zaostaja za ravnjo iz leta 2008, medtem ko je odjem z distribucijskega omrežja to raven praktično že dosegel.

Mednarodna menjava se je še naprej krepila Po manjšem neto izvozu električne energije v letu 2009 je Slovenija lani zabeležila majhen neto uvoz, hkrati pa se je mednarodna menjava še naprej krepila. Ob zelo nizki porabi in visoki proizvodnji zaradi presežka hidroenergije je imela Slovenija leta 2009 315 gigavatnih ur (GWh) neto izvoza elektrike, lani pa 574 GWh neto uvoza, s čimer je pokrila 4,6 odstotka potreb.

V razmerah višje gospodarske aktivnosti in ob normalnih vodostajih slovenskih rek je treba neto uvoziti precej več elektrike (v letu 2007 je Slovenija neto uvozili 3123 GWh oz. 23,1 odstotka vse porabljene elektrike).

Obseg slovenske mednarodne menjave je pri električni energiji precej višji od presežka porabe nad domačo proizvodnjo. Velik del elektrike, ki je usmerjen v Italijo kot največjo evropsko neto uvoznico električne energije, teče tudi preko Slovenije. Uvozne tokove pa ima zlasti na avstrijski in hrvaški meji.

Lani je celotni pogodbeni izvoz iz Slovenije znašal 7448 GWh, ves pogodbeni uvoz pa 8022 GWh. Tako je bil lanski uvoz skoraj dvakrat tolikšen (89 odstotkov) kot v letu 2004, izvoz pa več kot trikrat tolikšen (208 odstotkov).

Ne spreglejte