Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
14.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mladinska knjiga

Sreda, 28. 5. 2014, 14.05

7 let, 2 meseca

Učila niso plačala kupnine za Mladinsko knjigo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Založba Učila International, ki je na aprilski dražbi 51,2-odstotnega deleža Mladinske knjige zmagala s ponudbo v vrednosti 5,36 milijona evrov, do roka ni poravnala kupnine.

"V družbi Učila International včeraj nismo poravnali kupnine za večinski delež družbe Mladinska knjiga Založba, d. d., ker še nismo prejeli odločbe Javne agencije RS za varstvo konkurence. Nakup delnic je brez odobritve agencije prepovedan," je sporočil direktor Učil Srečko Mrvar, ki poudarja, da banke posojilodajalke Mladinske knjige, med katerimi sta tudi prodajalki delnic Abanka Vipa in NLB, Mladinski knjigi niso dale soglasja za prenos delnic, ki ga morajo dati po posojilnih pogodbah, sklenjenih z Mladinsko knjigo.

Mrvar pričakuje vrnitev are "Če se lastništvo v Mladinski knjigi spremeni brez soglasja bank posojilodajalk, lahko banke od Mladinske knjige zahtevajo, da ta nemudoma vrne vsa posojila. To bi resno ogrozilo poslovanje Mladinske knjige, družbi Učila International pa se ob takem scenariju postavi vprašanje smiselnosti nakupa tako oslabljene Mladinske knjige," je zapisal Mrvar. Zaradi navedenega so se odločili, da kupnine ne plačajo v roku, s čimer so preprečili "nezaželena ravnanja bank posojilodajalk, čeprav za ceno tega, da je pogodba o nakupu delnic s tem prenehala veljati".

"Ker sta banki, prodajalki delnic, sami pripravili pogodbo, ki je ni mogoče izpolniti, pričakujemo, da bosta v roku treh dni vrnili že prejeto aro ter v prihodnje korektno izpeljali prodajo, do tedaj pa kot večinski lastnici odgovorno ravnali z Mladinsko knjigo Založbo," je sklenil Mrvar.

Iz Abanke pa so v imenu obeh bank prodajalk, poleg Abanke je to še NLB, sporočili, da prodajalki pričakujeta, da bo družba Učila International v skladu s svojimi pogodbenimi obveznostmi poravnala kupnino za kupljene delnice MKZ.

Kot so zapisali, so bili vsi zainteresirani dražitelji s pogoji javne dražbe seznanjeni z objavo v medijih, dražitelji, ki so do predvidenega roka vplačali aro, pa so pred dražbo prejeli osnutek pogodbe o prodaji delnic. Vsak zainteresirani dražitelj se je tako sam odločal, ali bo k dražbi pod vnaprej opredeljenimi pogoji pristopil ali ne.

Sedemdesetletna tradicija Mladinske knjige Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo izdajanja knjig, učbenikov in revij. V tem času je izdala sto milijonov knjig. Njen knjižni program sega od leposlovja do zahtevnih priročnikov in enciklopedij. Izdaja tudi izvirne otroške slikanice z ilustracijami slovenskih avtorjev ter izvirno leposlovje za mladino in odrasle.

Ne spreglejte