Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
17.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 17.46

7 let, 2 meseca

Türk z ekonomisti o gospodarskem položaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk se je z nekaterimi ekonomisti sestal na pogovoru o aktualnem položaju slovenskega gospodarstva.

Položaj ni tako resen, kot pravijo, je po skoraj triurnem srečanju menil ekonomist Ivan Ribnikar, ki se mu bolj kot banke zdijo problematična podjetja.

Srečanja pri predsedniku Türku so se poleg Ribnikarja udeležili še ekonomisti Velimir Bole, Jože Damijan, Mitja Gaspari, Aleksandar Kešeljević, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar in Marjan Senjur. "Pogovarjali smo se o aktualnem gospodarskem položaju," je po srečanju novinarjem potrdil Mrak. Podrobnosti ni želel razkriti. Tudi ostali ekonomisti so se izognili izjavam o vsebini pogovora, Ribnikar je povedal le, da niso predlagali nobenih rešitev, šlo je za "debatni klub".

"Javnofinančni položaj Slovenije ni tako slab, kot ga kažejo bonitetne ocene" Tudi iz urada predsednika republike so sporočili, da so ekonomisti na pogovoru predstavili svoje poglede na trenutno gospodarsko in finančno stanje v državi. Strinjali so se s Türkovo oceno, da je Slovenija v položaju, ko mora priti do učinkovitega dogovora glede reform pokojninskega sistema ter delovnopravne zakonodaje, poudarili pa so tudi nujnost sprememb referendumske ureditve.

Ob tem so opozorili, da javnofinančni položaj Slovenije ni tako slab, kot ga kažejo bonitetne ocene, pri nižanju teh ocen pa da gre pogosto tudi za psihološki učinek. Pomen čim prejšnjega sprejetja načrtovanih reform je zato še toliko večji.

"Problem so tri banke ..." Medtem ko na finančnem ministrstvu pripravljajo zakon za sanacijo bančnega sistema, se slaba banka Ribnikarju ne zdi rešitev za aktualne težave. "Problem so tri banke, v katerih je država lastnica in mora v njih povečati kapital; zakaj bi torej sanirali bančni sistem," je vprašal. Vse slovenske banke so sicer po Ribnikarjevih besedah visoko solventne. Na vprašanje, ali bo Slovenija v kratkem potrebovala mednarodno finančno pomoč, pa je Ribnikar odgovoril, da je to vprašanje za finančnega ministra.

Pogovor sodi v sklop srečanj predsednika Turka s predstavniki socialnih partnerjev in drugimi ključnimi dejavniki v iskanju možnih rešitev, ki jih je opravil v zadnjih tednih. Predsednik se je v tem času pogovarjal s predsednikom vlade in ministroma za finance ter za delo, družino in socialne zadeve, z guvernerjem Banke Slovenije ter predstavniki delodajalcev in sindikatov.

Ne spreglejte