Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
14.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 14.02

7 let, 2 meseca

Türk: Položaj nevidnih delavcev je nacionalna sramota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kršitve pravic delavcev, združenih v gibanje Nevidni delavci sveta (IWW), pomenijo tudi kršitve človekovih pravic in predstavljajo nacionalno sramoto Slovenije, je dejal predsednik države Danilo Türk.

Predsednik Danilo Türk je po srečanju z aktivisti gibanja delavcem obljubil, da si bo prizadeval pospešiti reševanje izpostavljenih problemov. Opravka imamo s številnimi kršitvami, je po srečanju z aktivisti Nevidnih delavcev sveta v ljubljanskem socialnem centru Rog poudaril Türk. Gre za delavce, ki so izgubili službe, ki so ostali brez nadomestil in so se morali brez nadomestil tudi vrniti v Bosno in Hercegovino, ki so prizadeti zaradi krivičnih pogodb in so jih prizadele številne druge kršitve. "Narediti moramo nekaj več" "Imamo problem, ki bi ga opisal kot problem človekovih pravic in nacionalno sramoto," je poudaril predsednik. "Narediti moramo nekaj več in delovati precej bolj energično, da se tovrstni problemi rešijo," je menil. Türk pričakuje večje angažiranje vlade S predstavniki nevidnih delavcev so sicer na skoraj uro trajajočem sestanku govorili o vrsti različnih problemov. Türk pričakuje, da se bo pri reševanju problemov močneje angažirala vlada, pa tudi sindikati v Sloveniji, ter da bo država sedanji jamstveni in preživninski sklad okrepila z dodatnimi sredstvi, ki bodo pomagala tudi delavcem, ki po sedanji ureditvi niso upravičeni do finančne pomoči v primeru izgube zaposlitve. "In končno pričakujem, da bomo začeli spreminjati zakonodajo," je poudaril Türk. Sedanja zakonodaja namreč po oceni predsednika ni ustrezna.

"Problem je podoben nekdanjemu problemu izbrisanih" "Problem je podoben nekdanjemu problemu izbrisanih," je ocenil predsednik, ki je mnenja, da moramo videti njegovo resnost, razsežnost, ter se ga resno lotiti na vseh ravneh - najbolj praktičnih, pa tudi tistih, ki zahtevajo zakonske spremembe.

"Inšpekcijske službe morajo delovati bolj energično in učinkoviteje" "Imamo problem funkcioniranja nadzornih sistemov, nadzornih služb," je menil in poudaril, da morajo inšpekcijske službe delovati bolj energično in učinkoviteje. Ob tem je izpostavil, da se proces ratifikacije meddržavnega socialnega sporazuma, ki bo med drugim omogočil, da se denarna nadomestila lahko zahtevajo iz Bosne in Hercegovine, že končuje, ter pozval, naj se ta mehanizem aktivno uporablja.

S srečanjem so bili zadovoljni aktivisti Nevidnih delavcev sveta. Od predsednika so dobili podporo in obljubo, da bodo še sodelovali ter skupaj iskali rešitve, je pojasnil eden od aktivistov Irfan Beširević. "Upamo, da bo tudi vlada in ministrstvo za delo spoznalo, da so to resne težave, in da bodo tudi oni začeli resno delati na tem," je še izpostavil.

Govorili so tudi o problemu luških delavcev Aktivisti so sicer s predsednikom države govorili o številnih konkretnih problemih, med njimi je tudi problem delavcev, ki delajo pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS) v Luki Koper. "Ta problem je treba obravnavati resno," je izpostavil Türk, ki meni, da proces iskanja rešitev poteka prepočasi.

"Delavci IPS si želijo tristranskih pogovorov" Predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topić je sicer znova poudaril, da si delavci IPS želijo tristranskih pogovorov, Luki Koper in delodajalcem pa po večletnih slabih izkušnjah ne verjamejo na besedo. Kritičen je bil tudi do poteze uprave Luke Koper, ki je sprožila postopek podpisovanja aneksov z IPS podjetji, s katerimi želi zagotoviti spoštovanje delavskih pravic. Aneksi so bili namreč oblikovani brez sodelovanja predstavnikov delavcev IPS, je izpostavil.

Ne spreglejte