Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
19.44

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 19.44

7 let, 1 mesec

Türk in Kraljič: Slovenija ima pozitivne gospodarske zgodbe, a jih premalo poznamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija ima pozitivne gospodarske zgodbe, kot je Revoz, ki jih premalo poznamo in jih moramo dajati bolj v ospredje.

Ima svojo lego, ljudi in povezanost z vzhodnimi trgi, poleg tega pa se vedno bolj odpira tujim investicijam, sta danes v Ljubljani poudarila predsednik republike Danilo Türk in direktor emeritus družbe McKinsey Peter Kraljič.

"Razlogov za optimizem je dovolj" Türk in Kraljič sta namreč skupaj pregledala publikacijo, ki je je izšla po oktobrski poslovni konferenci FDI Summit 2010, namenjeni vprašanju tujih investicij v Sloveniji, pri čemer sta ugotovila, da Slovenija ima izkušnje, ki jih je vredno dopolnjevati in da je dovolj razlogov za optimizem.

Türk izpostavil potrebo po povezovanju podjetij Predsednik republike je po srečanju povedal, da v Sloveniji obstajajo modeli sodelovanja, ki so uspešni. Kot primer za to je navedel grozd avtomobilske industrije in izpostavil, da se morajo slovenska podjetja na ta način povezovati tudi v prihodnje, saj bodo lahko tako lažje pritegnila tuje investitorje in nastopala na zunanjih trgih.

S tem se je strinjal tudi sodelujoči na konferenci Kraljič, ki je poudaril, da so bile ne oktobrski konferenci jasno izražene številne prednosti Slovenije. Ob ugodni legi države so to po njegovem tudi ljudje in povezanost Slovenije z vzhodnimi trgi. Poleg tega so tuji investitorji po njegovih besedah zelo zadovoljni s tem, kar so v Sloveniji dosegli.

Revoz v sklopu Renaulta in Nissana med petimi najboljšimi tovarnami na svetu "Denimo Revoz. Revoz je v celem sklopu Renaulta in Nissana med petimi najboljšimi tovarnami na svetu - to je sigurno 50 tovarn na svetu. In mi se sploh ne zavedamo, koliko lahko naši delavci ustvarijo in kako sposobni so, če so ustrezno vklopljeni in vodeni. In to bi bil lep primer za to, da se tuje investicije v Slovenijo obrestujejo," je navedel in dodal, da je Slovenija ob tem vedno bolj odprta za tuje investicije.

Kraljič: Premalo je tujih neposrednih naložb Kljub temu pa Kraljič ni pozabil opozoriti, da je Slovenija za zdaj privabila premalo tujih neposrednih naložb, ki so po njegovih besedah zelo pomembne. "Če denar prihaja v Slovenijo, potem prihajajo tudi nove tehnologije in novo znanje," je zatrdil.

Zatrdil je tudi, da bi bilo treba še naprej spodbujati vedno večje sodelovanje med slovenskimi podjetji, kot npr. v avtomobilskem grozdu. "To je korak v prihodnost, ker mi potrebujemo dodatne produkte in storitve z višjo dodano vrednostjo. Potrebujemo tudi bolj ekspanzivno strategijo naših podjetij, ki pa se lahko razvijajo samo v sklopu enega grozda, ker so večinoma premajhna, da bi lahko sama obvladala majhne trge," je dejal.

"Ni pričakovati, da bodo ZDA študirale Slovenijo" Na vprašanje, kako komentira kritiko novega veleposlanika ZDA v Sloveniji Josepha A. Mussomelija, da naša država ni odprta za tuje naložbe, je Türk odgovoril, da je Goodyear investiral v Savo in da je bila to uspešna zgodba. Dodal je, da bi bilo verjetno treba kljub temu pogledati, katera so tista ameriška podjetja, ki so zanimiva za Slovenijo, "ker ZDA so prisotne na svetovnih trgih in ni pričakovati, da bodo prav posebej intenzivno študirale Slovenijo".

"Slovenci moramo bolj propagirati Slovenijo" Kraljič pa je ocenil, da je kritika mogoče upravičena, pri čemer se je strinjal s Türkom, da moramo Slovenci bolj propagirati Slovenijo. V tej luči je opozoril, da bi veljalo dati večjo vlogo pri zastopanju Slovenije navzven Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije (Japti) ter da bi morali oblikovati koncept, s katerim bi načrtno nagovarjali in vabili velike tuje investitorje.

"In pri tem jim moramo nuditi pogoje, ki jih nek tuji investitor zahteva. Od delovne sile preko zemljišč do subvencij - vsaj v začetni fazi. Nekatere države so to dobro delale in Slovenija bi se lahko tukaj popravila," je zatrdil.

"Intenzivno na evropske, kitajske in brazilske trge" Predsednik republike in Kraljič sta se strinjala, da tujcev v Slovenijo ne bo pritegnila zgolj morebitna ameriška investicija in menila, da se bo morala Slovenija ozreti tudi po evropskih, kitajskih, brazilskih vlagateljih. "Mi moramo iti bolj proaktivno v te velike rastoče trge, ker tam nastajajo nova podjetja, ki hočejo priti na evropske trge. Slovenija lahko postane njihov most za to. Takšen koncept moramo izdelati," je sklenil Kraljič.

Ne spreglejte