Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
9.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

turizem obisk

Nedelja, 17. 7. 2011, 9.56

7 let, 2 meseca

Turistične zmogljivosti po Sloveniji letos bolje zasedene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Turistične zmogljivosti po Sloveniji so letos bolje zasedene kot v enakem obdobju lani. V piranski občini so v pol leta turisti ustvarili 18 odstotkov več hotelskih nočitev.

V Piranu se tako trenutna zasedenost hotelov bliža vrhu. Povečan obisk beležijo tudi na Gorenjskem, kjer imajo prav tako spodbudne napovedi. Bolje so letos obiskana tudi zdravilišča.

V Piranu je bilo 28 % nočitev domačih gostov

Trenutni podatki o zasedenosti turističnih zmogljivosti v Slovenski Istri so obetavni. Po podatkih Turističnega združenja Portorož so namreč v največji turistični destinaciji na Obali, piranski občini, junija zabeležili 126.678 hotelskih nočitev oz. 12 odstotkov več kot junija lani. Od tega je bilo 28 odstotkov nočitev domačih in 72 odstotkov nočitev tujih gostov. V primerjavi z lanskim letom se je število nočitev tujih gostov povečalo za več kot četrtino.

Hoteli so zasedeni 90% Skupni podatki za prvo polletje govorijo o 468.700 hotelskih nočitvah, kar predstavlja 18-odstotni porast glede na enako obdobje v letu 2010.

Trenutno so hoteli zasedeni 90-odstotno, prav tako si glede na dosedanji obisk obetajo dober preostanek poletne sezone.

Bolje tudi na Gorenjskem

V gorenjskih turističnih središčih Bled, Bohinj in Kranjska Gora je letošnja turistična sezona zaenkrat boljša kot lanska. Junija so lokalne turistične organizacije zabeležile od pet- do desetodstotno rast števila nočitev. Spodbudne pa so tudi napovedi za julij in avgust.

Na Bledu, kjer so gostje junija ustvarili sedem odstotkov več nočitev kot junija lani, so tudi za julij in avgust napovedi boljše od lanskega rezultata, in sicer direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar pričakuje od pet do sedem odstotkov več nočitev kot lani. Kot kaže glede na rezervacije in izkušnje iz preteklih let, bo pravi vrhunec avgusta, ko so hotelske zmogljivosti praktično povsem izkoriščene, polnijo pa se tudi zasebne sobe.

Narašča število gostov iz tujine

Struktura blejskih gostov je še vedno podobna kot minula leta. Slovenci ustvarijo le približno deset odstotkov vseh nočitev, povečuje pa se število angleških, ameriških, belgijskih, srbskih in hrvaških gostov. Podoben trend je tudi v Bohinju, kjer sicer slovenski gostje še vedno ustvarijo skoraj polovico vseh nočitev. Raste število gostov iz tujine, zlasti iz Nemčije, Nizozemske, Belgije, pa tudi iz Francije, Španije, Italije in Hrvaške ter vzhodnoevropskih držav.

Po besedah direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa dosedanji podatki in rezervacije kažejo, da bosta tudi julij in avgust zadovoljivo zasedena, pri čemer si nadeja od tri do pet odstotkov več nočitev kot lani. Dejanska zasedenost turističnih zmogljivosti bo nekoliko odvisna od dnevnega turizma in odločitev o letovanju, ki jih turisti sprejemajo tik pred zdajci, na kar močno vpliva vreme oz. vremenska napoved.

V Kranjski Gori pričakujejo podobne rezultate kot lani

Glede na lepo vreme, ki se zaenkrat obeta, v Kranjski Gori pričakujejo več tistih obiskovalcev, ki pridejo kolesarit ali pa na poletno sankališče. Kar se tiče stacionarnih gostov direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav pričakuje približno podobne rezultate kot lani, čeprav je bil junij od lanskega boljši kar za deset odstotkov.

Trenutno so kranjskogorske nočitvene zmogljivosti že precej zasedene, še vedno pa se tudi za vrhunec sezone najde kakšna soba, posebej pri zasebnikih. V poletnih mesecih imajo v Kranjski Gori praviloma največ domačih gostov, ki ustvarijo okrog 35 odstotkov nočitev, sledijo pa jim gostje iz Velike Britanije in Italije.

V zdraviliščih se je število gostov povečalo za 6,7 odstotka

Tudi slovenska naravna zdravilišča letos beležijo povečevanje obiska v primerjavi z lani in pričakujejo, da bo tako tudi čez celo poletje, je dejal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. V prvih šestih mesecih se je število prihodov tujih gostov v zdravilišča povečalo za 9,5 odstotka, domačih gostov za 4,6 odstotka, skupaj pa se je število prihodov povečalo za 6,7 odstotka.

Po besedah direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki ima 15 članic, je razveseljivo predvsem to, da se vendarle povečuje tudi število domačih gostov, to pa je po njegovem mnenju posledica spomladanskih marketinških akcij nekaterih hotelih.

"Izvenpenzionska potrošnja se ne giblje v pričakovanih trendih" Tudi zdravilišča opažajo močan pritisk na cene, kar zadeva rezervacije. Prisoten je trend zelo kratkoročnega odločanja za počitnikovanje, hkrati pa opažajo, da se "izvenpenzionska" potrošnja pa ne giblje v pričakovanih trendih, je povedal Altbauer.

Zmogljivosti Term 3000 so zasedene 85 %

V Termah 3000, ki obsegajo turistične zmogljivosti v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v Radencih, Banovcih in Lendavi, so pojasnili, da so julija trenutno ustvarili pet odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Pričakujejo, da bo takšen tudi rezultat ob koncu meseca. Zmogljivosti Term 3000 so v juliju v povprečju zasedene 85-odstotno.

Trenutno stanje rezervacij za avgust je primerljivo lanskemu številu nočitev, ker pa rezervacije še prihajajo, v Termah 3000 pričakujejo, da bo rezultat nekaj boljši kot lani. Enako število kopalcev kot lani beležijo v termalnem parku in pričakujejo, da se bo ta trend nadaljeval do konca poletja.

"Gostje se odločajo za počitnice v zadnjem hipu"

V Termah Čatež si letos, tako kot v lanskem letu, obetajo dobro zasedenost namestitvenih zmogljivosti v hotelih, apartmajih, kampu ter v indijanski vasi in gusarskem zalivu, kjer lahko gostje preživijo počitnice v avanturističnem duhu. Opažajo pa, da se gostje odločajo za počitnice v zadnjem hipu, zato je za podrobnejše napovedi zasedenosti za poletno obdobje - na podlagi trenutnih rezervacij - še prezgodaj, so navedli.

Ne spreglejte