Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2011,
9.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 2. 2011, 9.31

7 let, 2 meseca

Tuji turisti se vedno bolj zanimajo za Podravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor in okolico je lani obiskalo za 6,7 odstotka več tujcev kot leto prej, hoteli pa so zabeležili kar 12,4-odstotno rast tujih nočitev.

Po besedah Vesne Male iz Zavoda za turizem Maribor je to nedvomno dokaz, da postaja ta del Slovenije v tujini vedno bolj znan, kar je dobra popotnica za prihodnji razvoj turizma na tem območju.

V Mariboru 76 odstotkov turistov predstavljali tujci Maribor je lani obiskalo 86.507 turistov, od tega so 76 odstotkov predstavljali tujci. V preostali turistični destinaciji Maribor-Pohorje, kjer so našteli skupno 30.477 turistov, so prevladovali Slovenci, tujcev pa je bilo 40 odstotkov.

V celotni destinaciji, ki zajema 22 občin zgornjega Podravja, je število tujih turistov v primerjavi z letom 2009 zraslo za 6,7 odstotka, kar je po besedah Vesne Male blizu evropskega povprečja, a hkrati mnogo nad slovenskim povprečjem, ki se giblje okoli dveh odstotkov.

Trend rasti turističnega obiska je zaznati že več let, edina izjema je bilo leto 2009, ko se je število obiskovalcev zmanjšalo, po besedah Maletove predvsem zaradi splošne recesije.

www.maribor-pohorje.si Pri privabljanju turistov vidijo na mariborskem zavodu za turizem veliko priložnost v spletnih medijih. Na spletni strani www.maribor-pohorje.si so lani zabeležili 5,5 odstotka več obiskov kot leta 2009, pri čemer še vedno prevladujejo obiskovalci iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Italije.

Zanimivo pa je, da je v zadnjem času največji porast obiskovalcev na omenjeni spletni strani iz oddaljenih držav, kot so Kitajska, Avstralija, Nova Zelandija, Brazilija, Južnoafriška republika. "To so perspektivni trgi, ki jih drugače zaradi omejenih sredstev težko dosežemo, z internetom pa je tudi to mogoče," je na novinarski konferenci prejšnji teden povedala Maletova.

V Turistično-informacijskem centru (TIC) Maribor so po drugi strani v lanskem letu zaznali velik porast španskih gostov. "Tukaj je šlo za organizirane skupine, ki so prihajale na enodnevne izlete v Maribor iz drugih krajev," je pojasnila tamkajšnja vodja Karmen Majerič.

Nemci, Avstrijci, Italijani in Francozi Skupno število obiskovalcev v TIC se je lani v primerjavi z letom prej povečalo za 15 odstotkov, pri čemer so na prvem mestu še vedno Slovenci, sledijo pa jim Nemci, Avstrijci, Italijani in Francozi. Največji obisk je bil med majem in oktobrom.

Število turističnih vodenj po mestu se je povečalo za 6,5 odstotka, zato so v TIC Maribor že povečali število vodnikov in uvedli tudi vodene izlete za manjše skupine. Prevladujejo še vedno nemška vodenja, sledijo angleška in slovenska.

Promet od prodaje spominkov se je zvišal kar za 86 odstotkov. Med najbolj iskanimi spominki so magneti, vratni trakovi, promocijski film mesta Maribor in izdelki z napisom I feel Slovenia, kot so skodelice, majice in USB ključki. Spominke iščejo tako tujci kot Slovenci, ki potujejo v tujino in potrebujejo darila.

Ne spreglejte