Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2012,
14.06

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

smučanje počitnice zimska rekreacija

Nedelja, 12. 2. 2012, 14.06

5 let, 4 mesece

Tudi za zimske počitnice se ljudje odločajo tik pred zdajci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Ljudje se za počitnikovanje v Sloveniji večinoma odločajo v zadnjem trenutku, nekoliko drugače pa je za rezervacije v tujini.

Slab teden pred začetkom zimskih šolskih počitnic tako slika o zasedenosti turističnih krajev ni povsem jasna. Vsi turistični delavci pa tudi letos opozarjajo na problem združenih enotedenskih počitnic.

Poleg smučišč najbolj obiskana zdravilišča Med zimskimi šolskimi počitnicami si poleg žičničarjev najbolj manejo roke v zdraviliščih. "Tudi letos nam kaže dobro, zunaj je mraz notri, pa toplo," je povzel Iztok Altbauer iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Kot je pojasnil, konkretnih podatkov o rezervacijah sicer še niso zbrali, saj se mnogi tudi šele tik pred zdajci odločijo za dopustovanje. Pričakuje pa, da bodo tudi letos zdravilišča v času počitnic v večji meri zasedena.

Tako kot mnogi drugi turistični delavci bi si tudi v zdraviliščih želeli, da bi se zimske šolske počitnice znova razpotegnile v dva ali celo tri tedne. To bi pomenilo enakomernejšo razporeditev gostov, strah pred gnečo pa jih ne bi odvrnil od dopustovanja v slovenskih zdraviliščih. Albauer upa, da jim bo nova vlada prisluhnila: "Neke napovedi pred volitvami smo slišali, ko bodo stekli programi, pa bomo videli, kakšen bo izplen želja".

Več rezervacij tudi na svetovno znanih smučiščih v tujini Nekatere družine se zaradi strahu pred veliko gnečo na slovenskih smučiščih in v drugih turističnih krajih, odločijo tudi za počitnikovanje v tujini. Letos so v Kompasu pozitivno presenečeni nad rezervacijami aranžmajev na bolj oddaljenih, a svetovno znanih smučiščih v Švici in Franciji. V času zimskih počitnic pa beležijo tudi pozitivno prodajo na daljših, eksotičnih potovanjih. Prav tako je veliko zanimanja za pustna in karnevalska potovanja ter za zimski počitniški oddih ob Rdečem morju.

V splošnem sicer velja, da turistične agencije letos ne beležijo bistvenih odstopanj pri prodaji počitniških aranžmajev za obdobje zimskih počitnic. Z združitvijo termina šolskih počitnic pa se je skupno število prodanih aranžmajev v Sloveniji in tujini v primerjavi s prejšnjimi leti zaradi omejenih kapacitet nekoliko zmanjšalo.

Prodaja aranžmajev precej odvisna od vremena in zapadlega snega Prodaja smučarskih aranžmajev je precej odvisna tudi od zapadlega snega. Tako so v Kompasu januarja in februarja v Sloveniji prodali nekoliko manj aranžmajev, so jih pa zato prodali veliko več na avstrijskih smučiščih, pravi vodja oddelka za marketing in odnose z javnostmi v podjetju Irena Soban.

Vodja odnosov za javnostmi v turistični agenciji Palma Nika Vrhovnik pa dodaja, se gostje bolj premišljeno odločajo o tem, kam in s kom bodo potovali, saj želijo in pričakujejo največ za svoj denar. "To seveda velja tudi za čas zimskih počitnic, ki je v prvi vrsti namenjen družinam in kakovostnemu preživljanju skupnega prostega časa," je poudarila.

Kapacitete hotelov v Kranjski Gori se polnijo iz dneva v dan Po besedah Sobanove je gospodarska kriza vplivala predvsem na dinamiko prijav, ki je nekoliko večja v mesecu dni pred odhodom na letovanje, ter na izbor počitniških aranžmajev, kjer v zadnjih dveh letih beležijo porast krajših počitnic. Prav tako v Kompasu opažajo povečano zanimanje za smučišča, ki so klasično zelo priljubljena. To so Saalbach, Katchberg, Bad Kleinkirchheim, Marilleva, Livigno, Kranjska Gora in Rogla.

V Kranjski Gori so hoteli za čas zimskih počitnic že dokaj dobro zasedeni, še vedno pa je nekaj prostora, pojasnjuje direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav in dodaja, da se kapacitete polnijo z dneva v dan, saj se vse več ljudi odloča za kasnejše rezervacije. Zaradi nizkih temperatur so bili deležni tudi že nekaterih odpovedi predvsem s strani družin z manjšimi otroci.

Enotne zimske počitnice so dodaten hendikep za bohinjski turizem Tudi v Kranjski Gori, kjer so zaradi zapoznele zime zaenkrat ustvarili približno štiri odstotke manj nočitev kot lani, medtem ko ko je bil sam januar po nočitvah za tri do štiri odstotke boljši od lanskega, pričakujejo, da bo vlada vendarle razdelila zimske počitnice na dva ali tri tedne. "To bi bila razumna odločitev," je izpostavila Žerjavova in spomnila, da so lani zaradi poenotenja počitnic samo v Kranjski Gori utrpeli za dva milijona evrov škode.

Enotne zimske počitnice so dodaten hendikep tudi za bohinjsko turistično gospodarstvo, ki ga letošnjo zimo poleg pomanjkanja snega pesti tudi neobratovanje smučišča na Kobli. Zato direktor Turizma Bohinj Klemen Langus apelira na vse vpletene, naj odigrajo svojo vlogo v korist kraja. Tisti, ki bi se odločili za počitnice v Bohinju, pa lahko še vedno smučajo na Voglu in na družinskem smučišču Senožeta ter se kopajo v vodnem parku in drsajo na umetnih drsališčih.

"Dandanes je zimsko letovanje očitno postalo prestiž" Zaenkrat velikega števila rezervacij za šolske počitnice v Bohinju še ne beležijo. Če bo vreme lepo, se nadejajo, da se bodo ljudje v zadnjem trenutku vendarle odločili za Bohinj. "Ne moremo pa mimo tega, da je kriza. Dandanes je zimsko letovanje očitno postalo prestiž," ocenjuje Langus in dodaja, da enotne zimske počitnice še dodatno pritiskajo na višje cene aranžmajev.

Na Bledu, kjer je bilo v letošnji zimi snega le za vzorec, si medtem velikega obiska slovenskih gostov med počitnicami ne morejo obetati. Slovenski turistični biser je znan po tem, da je velika večina gostov tujcev, Slovence pa večinoma privabi le družinski hotel Savica. "Ta zima je sicer na Zgornjem Gorenjskem res nekaj posebnega. Ostajamo praktično zelena oaza v zasneženi Evropi," je dejala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

Ne spreglejte