Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
15.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rašica Delo Revije

Sreda, 10. 8. 2011, 15.24

7 let, 2 meseca

Tudi v Rašici plače kljub blokadi računov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako kot v Delu Revijah so tudi v Rašici Point izplačali plače, čeprav ima podjetje blokirane račune.

Delavci v Rašici Point junijskih plač niso dobili v roku. Z zamudo so avgusta sprva dobili del plač, včeraj pa še preostalo. "Vse je izplačano. Danes sem klicala in vse je urejeno," je včeraj dejala predstavnica sindikata Stupis družbe Rašica Point Mirsada Šabić. "Pomembno je, da 'laufa'" To je presenetljivo, saj ima Rašica Point od sredine julija blokiranih vseh pet transakcijskih računov. Rašica Point ima istega lastnika in direktorja, Monero in Mateja Raščana, ki je tudi lastnik Monere, kot Delo Revije. Tudi tu so pred kratkim izplačali plače, čeprav imajo blokirane račune. "Ne vem, od kod smo dobili. Pomembno je, da smo dobili, da 'laufa'," je bila kratka Šabićeva. Pri Rašici Point poteka postopek inšpektorata za delo, a ker postopek še ni končan, ugotovitve še niso dostopne javnosti.

Na Delu Revijah so plače izplačali s fiduciarnega računa. Fiduciarni denarni račun je poseben transakcijski račun, namenjen odvetnikom, izvršiteljem in nepremičninskim družbam, na katerem uporabnik ločeno od poslovnega računa zbira sredstva svojih strank.

Ude: Problem je, če se plačujejo druge stvari Pravnik Lojze Ude je pojasnil, da je vse, kar je plačano v zadnjem letu pred začetkom stečaja, lahko oškodovanje upnikov, če so izpolnjeni določeni pogoji. "To je odvisno od posameznega primera. Ko je znano, da je podjetje v težavah, bi morali biti upniki že pozorni," je dejal.

Izplačevanje plač ni oškodovanje upnikov, ker imajo plače v primeru stečaja prednost pri izplačilu iz stečajne mase. "Problem je takrat, ko se izplačujejo druge stvari. Ampak tretji upniki tega ne morejo vedeti, saj jim dolžnik in privilegirane stranke tega ne bodo povedali. To je poslovna tajnost," je povedal predavatelj stečajnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Iz Rašice Point odgovorov še nismo dobili. Obljubljajo, da bodo na vsa vprašanja medijev izčrpno odgovorili v prihodnjih dneh s sporočilom za javnost. Tako so se odločili "zaradi več vprašanj novinarjev in nepreverjenih ter neresničnih zadev, o katerih se piše v medijih".

Ne spreglejte