Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
11.11

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalske karte visoke cene

Četrtek, 20. 11. 2014, 11.11

5 let, 1 mesec

Tudi v ceni Adrijinih letalskih vozovnic skrita visoka doplačila za gorivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nakup letalske vozovnice je preprost, razumevanje tega, kaj vse nam pri tem v resnici zaračunajo, pa ne. Podatki kažejo, da velik del cene vozovnice predstavlja doplačilo za gorivo.

Pogosto smo presenečeni, ko primerjamo cene letalskih vozovnic za isto destinacijo in ugotovimo, da se te razlikujejo kot noč in dan. Razlogov je več – velikost družb, razvitost trgov, lokacija terminala itn. A ena izmed stvari, ki precej vpliva na ceno, je način zaračunavanja goriva. Precej letalskih družb, tudi naša nacionalna, namreč v vozovnice skrije strošek, poimenovan "doplačilo za gorivo", ki lahko doseže tudi polovico vozovnice. Hkrati je v primerjavi z realno porabo naravnost oderuški.

26 odstotkov cene za gorivo Z Googlovim orodjem ITA Software, ki omogoča primerjavo cen letalskih vozovnic in podrobnejši pogled v to, kaj vsebujejo, smo pogledali, koliko bi nas stal Adrijin povratni polet iz Ljubljane v Frankfurt. Pot z odhodom 15. 1. 2015 in vrnitvijo naslednji dan bi danes za eno odraslo osebo stala 225,38 evra.

Vse lepo in prav, a naši zdravorazumski razlagi se upira dejstvo, da je kar 26 odstotkov (60 evrov) tega zneska doplačilo za gorivo. Posebej ob tem, da je strošek goriva na potnika pri tej poti več kot polovico nižji.

Strošek goriva je dejansko nižji Canadair regional jet 900 je eno redkih letal, ki je Adrii še ostalo. Letalo sprejme 90 potnikov. Povratna pot Ljubljana–Frankfurt po podatkih ITA Software znaša 750 milj. Z vsako galono goriva premaga 0,63 milje. Cena letalskega goriva je po podatkih Index Mundi od septembra padla za več kot osem odstotkov in zdaj znaša 1,94 evra na galono.

Skupen strošek goriva za omenjeno pot je torej (750 : 0,63) x 1,94 = 2.321,84 evra. Deljenje z 90 pokaže, da strošek goriva na potnika ob polni zasedenosti tako znaša le dobrih 25 evrov oziroma 58 odstotkov manj, kot potniku zaračunajo.

"Maksimiranje dobička" Doplačila za gorivo po poročanju portala Quartz niso nič novega, saj jih je večina letalskih družb začela uvajati okoli leta 2000, ko je cena goriva strmo naraščala. A doplačila niso povezana z dejanskimi cenami goriva, saj gre za arbitrarno številko, ki jo "letalska industrija prilagaja v smeri maksimiranja dobička".

Večina potnikov te postavke ne bo videla nikjer, razen če se bo spustila v skoraj znanstveno analizo cene vozovnice s kakšnim od za to namenjenih orodij (glej zgoraj). In prav ta večina se bo nevede pustila opehariti za nekaj, kar so letalske družbe že plačale.

Za komentar smo prosili Adrio Airways, odgovore še čakamo.

Ne spreglejte