Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
10.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varčevanje upokojitev

Petek, 30. 3. 2012, 10.16

7 let, 2 meseca

Tudi Kanada z varčevalnimi ukrepi in dvigom upokojitvene starosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kanadska konservativna vlada je predstavila predlog varčevalnega proračuna in nadaljnjih ukrepov, ki naj bi državi do leta 2016 zagotovili uravnotežen proračun.

Kanadska vlada je v načrte, ki jih je predstavila v četrtek, vključila tudi nepriljubljene varčevalne ukrepe, kar naj bi državi omogočilo dobro podlago za nadaljnji razvoj. "Drugim zahodnim državam grozi dolgoročnejša slabitev gospodarstva. Imamo redko priložnost, da našo državo pripravimo za trajno, dolgoročno rast," je ob tem poudaril kanadski finančni minister Jim Flaherty.

Odpuščanja v javnem sektorju Kanada naj bi sicer letos proti uravnoteženemu proračunu stopala z "zmernimi" varčevalnimi ukrepi, medtem ko se ji obeta 2,1-odstotna gospodarska rast. Veliko bolj strogi varčevalni ukrepi se obetajo v prihodnjih letih. Tako naj bi v prihodnjih letih brez dela ostalo 19.200 javnih uslužbencev, kar predstavlja 4,8 odstotka zaposlenih v zvezni javni upravi.

Meja za upokojitev se bo dvignila s 65 na 67 let Ob tem bo Kanada starostno mejo za upokojitev oz. za pridobitev državne podpore za starejše dvignila s 65 na 67 let. "Kanadčani živijo dlje in bolj zdravo. Vse manj delavcev je na voljo za prevzem njihovega mesta, ko se upokojijo. Kanada se je spremenila in pokojninski sistem se mora spremeniti z njo," je poudaril Flaherty. Spremembe se sicer ne bodo zgodile naenkrat; Kanada jih bo začela uvajati leta 2023 in jih postopno uvajala šest let.

Rezi predvideni na vseh področjih Sicer je v letošnjem kanadskem proračunu za skupno 5,2 milijarde dolarjev prihrankov, pri čemer so rezi predvideni na praktično vseh področjih, od okolja do vojske. Med ukrepi je na primer tudi umik kovanca za en peni iz obtoka, saj naj bi proizvodnja tega denarja stala več, kot je njegova nominalna vrednost.

Kanadska vlada obljublja izboljšanje poslovnega okolja Na drugi strani pa kanadska vlada obljublja tudi izboljšanje poslovnega okolja. Tako napovedujejo hitrejše pridobivanje okoljskih dovoljenj, več sredstev za podporo raziskav in razvoja, spremembe migracijske politike z namenom odpraviti pomanjkanja, ki se pojavljajo pri zagotavljanju delovne sile na določenih področjih, in sklepanje novih prostotrgovinskih dogovorov.

Ne spreglejte