SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Fitch znižal kreditno oceno Hrvaške na raven ničvrednosti

2

termometer

Bonitetna agencija Fitch je znižala dolgoročno kreditno oceno Hrvaške z BBB- na BB plus, torej v območje ničvrednosti.

Kot so pojasnili, se je fiskalno stanje v državi poslabšalo in pričakujejo, da bo hrvaško gospodarstvo tudi letos pešalo. Bruto domači proizvod (BDP) naj bi se v primerjavi z letom 2012 znižal za 0,9 odstotka.

V primerjavi z oceno novembra lani se je fiskalno stanje poslabšalo in letos bo primanjkljaj lahko skočil s 3,9 na 4,7 odstotka BDP, kar je predvsem posledica večje javne porabe, ocenjuje Fitch. Ob tem naj bi se dolg države do konca leta povzpel na 66 odstotkov BDP, medtem ko je bila prejšnja napoved 62 odstotkov.

Bonitetna hiša pričakuje, da se bo tudi letos, že peto leto zapored, na Hrvaškem nadaljevala recesija ter da bo gospodarstvo opešalo za dodatnega 0,9 odstotka. Fitcheva prejšnja ocena je bila, da se bo hrvaški BDP letos znižal za 0,3 odstotka.

Opozarjajo, da bo kreditna ocena lahko še slabša, če izvajanje prepričljive strategije srednjeročne fiskalne konsolidacije ne bo uspešno. Bonitetna agencija Moody's je že februarja letos znižala dolgoročno kreditno oceno Hrvaške z Baa3 na Ba1, torej v območje tveganosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin