Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
7.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 7.12

7 let, 2 meseca

Trojner: Pravijo, da bodo v ponedeljek vedeli, kaj se bo zgodilo z nami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek naj bi bila znana usoda podjetja TVM, je kakim 90 stavkajočim povedal Zdenko Pavček, prvi mož družbe Viator & Vektor, ta je večinski lastnik mariborskega podjetja.

"Prišli smo po tisto, kar nam pripada," je pred začetkom shoda poudaril predsednik stavkovnega odbora in predsednik sindikata v TVM Franjo Trojner. Dobro uro trajajoče pogovore z upravo lastnika, podjetja Viator & Vektor, pa je ob odhodu iz Ljubljane opisal brez optimizma: "Spet je bilo podanih veliko obljub, nič realnega. Nismo se pogovarjali o tem, kako nam bodo poplačali, kar so nam dolžni, temveč o rešitvah, ki naj bi bile znane v ponedeljek." Branko Medig, sekretar regijske organizacije sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) za Štajersko je pristavil: "Pavček je bil med pogovori precej nervozen in neprijazen. Zelo smo nezadovoljni, pravzaprav razočarani. Mislil sem, da bo povedal vsaj nekaj bolj obetavnega." "Z likvidacijo bi Pavček ohranil obraz" Trojner je še pojasnil, da se bodo, če v ponedeljek odgovori ne bodo takšni, "kot morajo biti", začeli odločati o slabših možnostih; kakšne bi lahko bile, Trojner sicer ne more napovedati, a upa, da bo Pavček ostal pri tem, kar je že večkrat povedal tudi medijem: da je najslabša mogoča rešitev likvidacija, ne stečaj. Pomembna razlika je namreč, da pri likvidaciji delavci in preostali upniki lahko računajo na celotno poplačilo terjatev, pri stečaju pa ne, saj se poplača samo v višini tistega, kar ostane od stečajne mase. "Pavček je jasno in glasno povedal, da hoče pred slovensko javnostjo ohraniti obraz in da zanj slabša možnost kot likvidacija ne pride v poštev. K temu bi ga pozval tudi sam," je poudaril Trojner.

"Pavčku zmanjkuje časa, v ponedeljek bo moral priti s scenarijem," dodaja Medig, a tudi on ne ve, kakšen bo: "Danes je bil ob vprašanju o likvidaciji Pavček tih, še decembra pa jo je omenjal kot edino mogočo rešitev."

Stavka se nadaljuje do izpolnitve zahtev Trojner je pojasnil, da se stavka nadaljuje do izpolnitve vseh zahtev, od katerih ne odstopajo. Če ponedeljkovi odgovori ne bodo zadovoljivi, bo sindikat svojim članom, pojasnjuje Medig, priporočil nadaljevanje stavke na domu. Trojner ob tem vztraja: "Mi želimo delati, z veseljem bomo delali, kupci hodijo v tovarno, radi bi imeli avtobuse. Delo imamo, znanje imamo, imamo trge, imamo pogodbe, imamo tudi proizvod. Upam, da se bo tudi država vključila v rešitev. Kam drugam bodo hodili naši strojniki, kemiki in drugi strokovnjaki, diplomanti mariborskih univerz, če ne bo takih tovarn? Preostalo jim bo le, da na police trgovskih centrov zlagajo blago ali da odidejo v tujino, kjer bodo dobili službe."

Naročila so, a je realizacija ogrožena Stavkajoči so se želeli najprej pogovoriti o stanju v podjetju TVM, ki je kljub dokapitalizaciji v višini sedem milijonov evrov julija lani kritično. V Tovarni vozil Maribor prav zdaj uresničujejo več naročil, od nizkopodnih avtobusov za kupca iz Savdske Arabije do turističnih, šolskih in hibridnih avtobusov, a so ti projekti zaradi nezagotovljenih finančnih sredstev ogroženi. "Hale so polne nedokončanih avtobusov, kakih 50 jih je," je povedal Mirko Čeh, ki je prav tako sodeloval na protestnem shodu.

Druga kritična točka za stavkajoče je ureditev finančnih obveznosti do delavcev. Ti namreč do danes še niso prejeli novembrskih plač in regresa v višini 300 evrov. Prav tako so za številne delavce neporavnani tudi druge obveznosti in prispevki, za nekatere so na primer obvezne prispevke iz plač nazadnje poravnali maja lani. Največja sramota je, meni Trojner, da niso poplačali odpravnin že odpuščenim delavcem.

Neporavnane obveznosti do delavcev se vrstijo Uprava večinskega lastnika je delavcem TVM ob začetku stavke prejšnji ponedeljek obljubila, da bo preostanek novembrske plače − konec prejšnjega meseca so delavci prejeli le akontacijo te plače kot solidarnostno pomoč 690 evrov na zaposlenega − in preostanek regresa izplačala do 11. januarja. "Mislim, da slovenski delavci ne delamo za solidarnostno pomoč, in pričakujem, da nam izplačajo naše zaslužene plače," je razočarano povedal Trojner.

Prav tako stavkajoči zahtevajo izplačilo jubilejnih nagrad, šolnin, odpravnin že odpuščenim delavcem ter odpravnin bodočim upokojencem, ki bi morale biti izplačane do konca prejšnjega leta. Sindikati nimajo natančne ocene o vsoti vseh zapadlih obveznosti, ker se te razlikujejo od delavca do delavca, a so po Trojnerjevih besedah stroški plače zaposlenih okoli 260 tisoč evrov na mesec. "Čez palec ocenjujem, da je vseh terjatev do delavcev za slab milijon evrov," je dodal Medig.

Stavkajoči želijo izvedeti več o nadaljnji usodi podjetja, saj proizvodnja v zadnjem letu dni bolj ali manj stoji, in prihodnosti zaposlenih. Moti jih, da o svojem podjetju največ izvedo iz medijev, predsedniku upravnega odbora Zdenku Pavčku pa najbolj zamerijo, da je 6. januarja dopoldne prišel na sedež TVM, a se z njimi ni bil pripravljen pogovarjati. Takrat so zaposleni stavkali že četrti dan.

Lastniki odgovorili pisno Iz skupine Viator & Vektor so sporočili, da je skupina z namenom zagotovitve nadaljevanja proizvodnje Tovarne vozil Maribor poslovanje omenjene družbe podprla z dodatnimi devetimi milijoni evrov lastnih sredstev. "Ker se učinki gospodarske krize odražajo tudi v poslovanju družbe Viator & Vektor in njenih povezanih družb, TVM ne moremo več zagotavljati obratnih sredstev za proizvodnjo," so zapisali v sporočilu.

Pomembno pa je dejstvo, da ima TVM zagotovljena naročila za proizvodnjo avtobusov za najmanj dve leti. V skupini menijo, da so pogovori z morebitnima strateškima partnerjema za TVM v sklepni fazi. Glede na rezultate pogovorov pa bo o nadaljnji usodi mariborske družbe po predlogu vodstva TVM v prihodnjih dneh odločal nadzorni svet mariborske družbe.

"Ne vemo, komu lahko še zaupamo" Potem ko so v prostorih podjetja med stavko ostali tudi brez električne energije, so jim danes, kot je zatrdil Trojner, po ostrih protestih to znova priključili. Že dva meseca pa v proizvodnih halah mariborske tovarne vozil ni ogrevanja, ker lastnik ni zagotovil ustreznih sredstev. "Sploh ne vemo, komu lahko še zaupamo; naše vodstvo pravi, da so za odločitve o našem podjetju odgovorni v Ljubljani, gospod Pavček pa vse prelaga na mariborsko vodstvo, zato sploh ne vemo, kdo je odgovoren za nas," je potožil Trojner.

Ne spreglejte