Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
14.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 14.23

7 let, 2 meseca

Trg delovne sile okreva, a za dolgotrajno brezposelne še vedno ni dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trg dela v Evropski uniji s počasnimi koraki okreva, a države članice še vedno čaka težka naloga ustvarjanja novih delovnih mest, opozarja Evropska komisija.

Stopnja brezposelnosti v območju evra je maja v primerjavi z aprilom ostala nespremenjena in je znašala 11,6 odstotka, medtem ko je v celotni Evropski uniji v tem obdobju rahlo upadla, in sicer z 10,4 na 10,3 odstotka. Na letni ravni se je v evroobmočju znižala za 0,4 odstotne točke, v EU pa za 0,6 odstotne točke, kažejo podatki statističnega urada Eurostat.

Od izbruha krize brez dela ostalo šest milijonov Evropejcev V številkah to pomeni: 25,2 milijona brezposelnih v EU oziroma 63 tisoč manj kot aprila. Brez dela je od izbruha krize leta 2008 brez dela ostalo šest milijonov Evropejcev.

Za primerjavo, v ZDA se stopnja brezposelnosti v primerjavi z aprilom maja ni spremenila in je znašala 6,3 odstotka. V primerjavi z majem 2013 je padla za 1,2 odstotni točki.

Hrvaška na vrhu, Avstrija na dnu, Slovenija v "zlati" sredini Razmere so trenutno najboljše v Avstriji (4,7 odstotka), Nemčiji (5,1 odstotka) in na Malti (5,7 odstotka). V Sloveniji je stopnja brezposelnosti identična evropskemu povprečju, najbolj alarmantno pa je stanje v Grčiji (26,8 odstotka), Španiji (25,1 odstotka) in na sosednjem Hrvaškem (16,3 odstotka).

Počasno okrevanje je torej obetavno le za nekatere države, velike razlike v možnostih zaposlitve pa so v EU spodbudile mobilnost delavcev, predvsem med mladimi in višje izobraženimi, podatke Eurostata navaja hrvaški časnik Jutarnji list. Težišče migracije gravitira na Nemčijo, Veliko Britanijo, Avstrijo, Belgijo in Skandinavijo.

Za trajno brezposelne še vedno ni dela Težava pa niso le velike razlike med državami, temveč tudi dolgotrajna brezposelnost, ki je glede na najnovejše četrtletno poročilo Evropske komisije še vedno v porastu. Komisar za zaposlovanje László Andor zato države članice opozarja, da morajo storiti več za ustvarjanje novih delovnih mest s poudarkom na mladih.

Gospodarstvo v EU bo namreč okrevalo šele, ko bo vsak mesec ustvarilo nekaj sto tisoč trajnih novih delovnih mest in ko se bodo začeli bližati cilju strategije Evropa 2020, to je 75-odstotna brezposelnost, poudarja komisar.

Ne spreglejte