Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2012,
8.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

počitnice

Nedelja, 11. 3. 2012, 8.23

7 let, 2 meseca

Trend počitnikovanja doma se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lani je približno polovica (51 odstotkov) vseh evropskih turistov načrtovala počitnice v domači državi.

Mnogi napovedujejo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v letu 2012, zato Evropska komisija s pobudo Evropske destinacije odličnosti (EDEN) spodbuja Evropejce k odkrivanju množice skritih zakladov, ki jih čakajo na domačem pragu.

Evropa ponuja doslej neodkrite edinstvene destinacije Cilj pobude EDEN je predstaviti, kako edinstvene destinacije, ki so bile doslej razmeroma neodkrite, lahko ponudi Evropa. Destinacije EDEN po vsej Evropi ponujajo obiskovalcem priložnost, da spoznavajo kulturo in tradicije svoje dežele.

Razkritje pristnosti in inovativnosti v evropskem turizmu Evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani je pred kratkim povedal, da EDEN izpostavlja trajnostne turistične destinacije, v katerih se turizem povezuje z lokalno skupnostjo in njeno okolico. Izpostavil je, da v hitro spreminjajočem se svetovnem gospodarstvu EDEN nadaljuje z razkrivanjem pristnosti in inovativnosti v evropskem turizmu. S tem bo po njegovem mnenju pridobilo tudi lokalno gospodarstvo, predvsem mala podjetja, zato lahko EDEN pomaga pri premagovanju trenutne gospodarske krize.

Destinacije se vsako leto na drugo temo potegujejo za naslov Evropska destinacija odličnosti v svoji državi. Maša Puklavec iz Slovenske turistične organizacije je ob tem izpostavila, da so se slovenske EDEN destinacije zavezale trajnostnim načelom razvoja turizma in ponujajo nepozabna doživetja obiskovalcem, ki navdih in doživetja iščejo v neokrnjeni naravi, različnih aktivnostih ob vodi in na njej, edinstveni zgodovinski in tehniški dediščini ter odlični slovenski gastronomiji.

Pobuda EDEN pomaga promovirati nastajajoče destinacije in jih spodbuja, da dopolnjujejo in nadgrajujejo svojo ponudbo ter oblikujejo privlačne tržne produkte. Zelo pomemben vpliv pa ima tudi na povezovanje deležnikov in ustvarjanje pozitivnega pristopa znotraj destinacij, še dodaja Puklavčeva.

Slovenska zmagovalka je Idrija Zmagovalne destinacije v letu 2011 so bile izbrane zaradi njihove ključne vloge pri oživljanju turizma v destinaciji, trajnostnemu razvoju in vnašanju nove vsebine v propadajoče kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti ter njihovega delovanja kot katalizator za širšo lokalno obnovo. Slovenska zmagovalka Idrija, ki je znana po rudniku živega srebra in idrijskih čipkah, je destinacija s slikovito pokrajino.

Za inovativen pristop k vodnemu turizmu nagradili reko Kolpo Tekmovanje leta 2010 je nagradilo destinacije za inovativen pristop k vodnemu turizmu. Slovenska zmagovalka je bila reka Kolpa, za katero velja, da ima najdaljšo slovensko "riviero" in je ena najtoplejših rek v Sloveniji. Priljubljena je predvsem v poletnih mesecih, ko temperatura vode naraste do 30 stopinj Celzija. Obiskovalci lahko izbirajo iz široke ponudbe športnih in rekreacijskih dejavnosti, kot so vožnja s čolnom, kanujem, kajakom ali raftom.

Leta 2009 se je izbor EDEN osredotočal na turizem v varovanih območjih, v Sloveniji pa je zmagala alpska pokrajina Solčavskega. Najbolj obiskan je krajinski park Logarska dolina z razgledi na verigo Kamniško-Savinjskih Alp in slikovitimi slapovi. Mnoge zanimive pohodniške poti vodijo obiskovalce v naročje Alp.

Leta 2008 je bila tema tekmovanja EDEN turizem in nesnovna dediščina. Dolina Soče z bogato dediščino prve svetovne vojne je bila izbrana za prvo slovensko zmagovalko. Dolina leži v srcu Julijskih Alp, v Triglavskem narodnem parku, enem najstarejših evropskih narodnih parkov. Prvi slovenski alpski botanični vrt in s snegom pokriti vrhovi ponujajo razgled, ki se spušča proti morju. Območje je poznano po športnih aktivnostih na brzicah smaragdne reke Soče.

Ne spreglejte