Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2011,
12.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 3. 2011, 12.37

7 let, 2 meseca

Tožili bomo državo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če vlada ne poravna terjatve v višini 134 milijonov evrov - napoveduje prvi mož Slovenskih železnic Goran Brankovič. Brez tega denarja se železnicam obeta stečaj, je za SiOL povedal prvi železničar.

Verjamete, da bo terjatev kdaj priznana, kdaj pričakujete denar? Prav je, da Slovenske železnice denar dobimo, to je pokazala tudi opravljena revizija, ki je nedvomno potrdila, da je prišlo do nespornega prelivanja denarja iz tovornega prometa na infrastrukturo znotraj podjetja … Država se v tem pogledu v preteklosti ni obnašala kot dober lastnik, težave, ki jih imamo danes s kapitalsko ustreznostjo in likvidnostjo, pa so posledica takšnega ravnanja. Razumem, da so težave naraščale, zaradi recesije, gospodarske krize in posledično zaradi velikih izgub v tovornem prometu (skupaj okoli 114 milijonov evrov), zato je pravzaprav zahteva po vrnitvi upravičena, povrnitev sredstev pa bi imela multiplikativen pomen, saj bi pomenila rešitev tovornega prometa kot tudi kapitalske ustreznosti celotnega sistema Slovenskih železnic. Ne bi špekuliral, ali bo vlada to terjatev "plačala" ali ne, če se z zakonom prizna, potem bo to treba spoštovati. Kaj pa, če terjatev le ostane v zraku? Naj bom zelo jasen, mi bomo pri tem vztrajali, podlage imamo, kot dober gospodar se bomo racionalno obnašali in v tem primeru sprožili vse potrebne postopke, tudi pravne … Tožba zoper državo oziroma vlado? Če ne bo šlo drugače, v skrajnem primeru da!

Kaj se lahko zgodi, če Slovenske železnice ne dobijo teh 134 milijonov evrov? Da, potrebno bo novo zadolževanje za področja vzdrževanja voznih sredstev in nujnih naložb v posodabljanje in širjenje voznega parka Slovenskih železnic! Za vse drugo ta denar ni pomemben, tekoče zdaj poslujemo pozitivno, denarnega toka je dovolj, kar pomeni, da svežega denarja za to ne potrebujemo, denar bi bil namenjen razvoju družbe. In za to ne bi potrebovali novega zadolževanja, kar pomeni, da bi bilo podjetje dolgoročno neodvisno od posojil, ali drugače, dolgo časa ne bi smeli potrkati na nobena vrata posojilodajalcev …

Kolikšen je dolg Slovenskih železnic? 368 milijonov evrov, od tega je kar osem milijonov in pol iz naslova tečajnih razlik …

Če torej ne dobite denarja od države, potem to ni težava za likvidnost podjetja oziroma obstoj Slovenskih železnic? Ne, to je težava za našo kapitalsko ustreznost, kar pomeni, da bi morali sprožiti "insolvenčni" postopek, za to pa sta dve možnosti - prisilna poravnava ali stečaj družbe. Ampak mi se bomo borili in terjatev do države tudi poknjižili, uprava in nadzorni svet sta na isti strani, da podjetju 134 milijonov pripada … Kakšen bo morebitni sodni epilog, pa težko špekuliram, če bi bil pozitiven, bi bilo vse rešeno, če ne, pa bi to pomenilo avtomatičen stečaj družbe!

Ne spreglejte