Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
20.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Agrokor Ivica Todorić

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 20.15

7 let, 2 meseca

Todorić: Ne bomo prišli in ukazovali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lastnik Agrokorja Ivica Todorić velikih težav v Mercatorju ne pričakuje, napoveduje pa določene spremembe, ker že zdaj vidijo, da je učinkovitost delovnih mest premajhna.

"V Sloveniji je odločitev o prodaji Mercatorja sprejelo okoli 130 ljudi. Očitno je, da je v Sloveniji dozorela zavest, da so spremembe potrebne, da je pogumno treba iti naprej," je v intervjuju za Finance dejal lastnik Agrokorja Ivica Todorić in dodal, da se zavedajo odgovornosti in posledic, ki bodo nastale zaradi tega posla.

Mercatorju želi dati novo vizijo Kot je poudaril, je njihov glavni cilj, da Mercatorju dajo novo vizijo, nove sinergije, nove možnosti za stabilizacijo. "Cilj je, da v bistvu prek noči naredimo strašansko dobro družbo. Preprosto, če ima danes EBITDA sto enot, želimo, da zelo hitro ustvari 180 enot."

"Mercator mora biti učinkovit in dobičkonosen" "Mislim, da lahko že v prvem letu naredimo čudež. S skupnim delom, sinergijami. Ne bomo prišli in ukazovali. Dogovorili smo se že, da bomo popolnoma spremenili upravljanje v celotni skupini. Posamezne družbe po regiji bomo združili (v družbo Adria Retail, op. p.)," je še povedal in dodal, da v prvi fazi želijo, da Mercator čim prej začne delati z novo vizijo in strategijo. "Mercator mora biti učinkovit in dobičkonosen."

"Delamo vse, da se spoštuje delovna zakonodaja" Na vprašanje, koliko ljudi je v Mercatorju preveč, pa je odgovoril, da v tem trenutku tako dobro Mercatorja v Sloveniji ne pozna. "Ne vemo, koliko jih je na posameznih delovnih mestih in kaj delajo. V skupini imamo zdaj zaposlenih 40 tisoč ljudi, pa nismo imeli nikoli stavke ali česa podobnega. Delali smo na velikih koncentracijah. Recimo, zaprli smo šest tovarn za predelavo mesa, da bi naredili eno, pa nihče ni imel težav, nikogar nismo pustili na ulici. Delamo vse, da zaščitimo dostojanstvo človeka, da se spoštuje delovna zakonodaja." Dodal je, da velikih težav v Mercatorju ne pričakuje, da pa bodo določene spremembe, ker že zdaj vidijo, da je učinkovitost na nekaterih delovnih mestih premajhna.

"Saj nismo nori, da bi jamnico vozili v Slovenijo, če se radenska dobro prodaja" Številni slovenski dobavitelji se bojijo, da bodo z nakupom Mercatorja s strani Agrokorja izginili s slovenskih polic. Todorić pravi, da je za to regijo zelo pomembno, da se trgovina koncentrira, da bi se lahko zaščitili domači dobavitelji. "Govorijo, da bomo prodajali samo Agrokorjeve izdelke. Pa pojdite v Beograd v Ideo in poglejte, kaj prodajamo. Drugič, mi izdelujemo le sladoled, olje in margarine, meso in mesne izdelke in vode. Pa saj nismo nori, da bi jamnico vozili v Slovenijo, če pa se radenska tako dobro prodaja. Pri sladoledu smo tako ali tako že drugi na vašem trgu. Margarine in majoneze ne delate. Drugega pa nimamo," je dodal.

Todorić: Debeljak je odvrnil, da Šrot nima nič s tem Na vprašanje, kako naj mu v Sloveniji verjamemo, če pa je slovenske dobavitelje že metal s polic, ko se je sprl s Šrotom in Bavčarjem, pa je Todorić dejal, da se je pred tem srečal s takratnim vodjem Mercatorja Žigom Debeljakom, Šrotom in Bavčarjem in jim rekel, da je popolnoma odprt za to, da v Konzum pridejo slovenski izdelki, da pa naj mu dajo možnost, da tudi svoje izdelke prodaja v Mercatorju. "Takrat je gospod Debeljak rekel, da bo prodajal samo tisto, ker se na policah že prodaja, da novosti ne bo uvajal. Ponudil sem, naj Šrot v zameno takoj pošlje deset priklopnikov piva, bom to že prodal. Ampak je Debeljak odvrnil, da Šrot nima nič s tem."

"Janković je dejal, da nas ne bo krepil" Pripomnil pa je, da to vseeno ni bila ena njihovih najboljših odločitev. "So pa slovenske blagovne znamke zdaj v Konzumu, smo, recimo, drugi največji kupec Perutnine Ptuj, takoj za Mercatorjem, pa tudi naši izdelki se že prodajajo v Mercatorju. Da pa bi bila lahko menjava večja, je jasno. Vendar pa komunikacije ni bilo mogoče vzpostaviti. Že z Jankovićem ne, ker je rekel, da nas pa on že ne bo krepil," je dejal in dodal, da so že partnerji s številnimi družbami, z Laškim so recimo že zelo povečali promet. "Pred časom sem klical v Palomo, pa ni bilo nobenega posluha. Vodstva Mercatorja so čutila, da bi bil, če bi mi uspelo več prodati v Sloveniji, še močnejši, zato so me tiščali dol."

Do Mercatorja tudi z dvema lobistoma Dejal je, da posla z Mercatorjem ni delal samo on, ampak tudi slovenski partnerji, tuji financerji in partnerji na Hrvaškem. V Sloveniji je imel sicer med pogajanji dva lobista in eno pravno pisarno, "no, lobista. Pač komunikatorje".

Todorić: Gre za pametno odločitev slovenskega "biznisa" Pravi, da pri nakupu Mercatorja ni nikogar podkupil, da je prišel do posla in da je imelo na to odločitev vpliv 130 ljudi. "Gre izključno za pametno odločitev slovenskega 'biznisa'. Tega bi težko ustavila tudi politika, kolikor mi je znano, pa se ne ta ne prejšnja vlada s tem sploh nista želeli ukvarjati," je dodal.

Zdajšnja uprava Mercatorja deluje "spretno" Varuhov konkurence se ne boji, glede zdajšnje uprave Mercatorja, ki jo vodi Toni Balažič, pa je dejal, da se ukvarjajo z najrazličnejšimi stvarmi, in to po njegovem mnenju počnejo "spretno".

Dolg Agrokorja ga ne vznemirja Todorić je sicer prepričan, da je to "preprosto dober posel", in prav zaradi tega je tudi prepričal financerje, da so mu dali denar za nakup Mercatorja. Dolg Agrokorja ga sicer ne vznemirja. "Visok dolg je skrb vzbujajoč, če imaš slabo družbo."

Adria Retail bi lahko zaživela že konec prihodnjega leta Vodja Adrie Retail bo vodja Konzuma Darko Knez, je napovedal lastnik Agrokorja in dodal, da bo v upravi tudi kakšen Slovenec, "obvezno vsaj predsednik uprave Mercatorja, če ne dva člana". Pričakuje, da bi Adria Retail lahko zaživela že konec prihodnjega leta.

Politika ga ni nikoli podpirala Politika ga po njegovih besedah ni nikoli podpirala. Iva Sanaderja je, kot je povedal, srečal mogoče trikrat v šestih letih. "Z Mercatorjem se ukvarjam veliko let, pa nikoli nisem o tem vprašal nobenega politika, nobeden ni mene." Glede skorajšnjega vstopa Hrvaške v EU pa je dejal, da je evropska pot edina dobra za Hrvaško.

"Lovše je zelo uspešen, v tem hipu ima težave, ampak – kdo jih pa nima" Na vprašanje, ali spremlja zgodbo s Tomažem Lovšetom in Diners Clubom Slovenija in če mu bo pomagal, pa je Todorić, sicer Lovšetov prijatelj, dejal, da spremlja, da pa se o pomoči nista pogovarjala. "Je zelo uspešen, v tem hipu ima težave, ampak – kdo jih pa nima," se je v intervjuju za Finance še vprašal lastnik Agrokorja Todorić.

Ne spreglejte