SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Todorić bo zaradi Agrokorja tožil Hrvaško

0,08

termometer

Ivica Todorić
Foto: STA

Lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić je napovedal tožbo proti Hrvaški. Trdi, da zakon o postopkih izredne uprave v podjetjih, ki so sistemskega pomena za državo, ni v skladu s hrvaško ustavo ter da je bil njegov podpis za uveljavitev zakona "izsiljen". Navaja, da gre za nezaslišano nacionalizacijo zasebnega premoženja.

Todorić je v sporočilu, ki je objavljeno na spletni strani ivicatodoric.hr, povedal, da doslej ni želel javno govoriti o okoliščinah v Agrokorju, da ne bi škodil koncernu. Medtem pa je angažiral skupino strokovnjakov, ki je ugotovila, da gre pri zakonu o postopkih izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetjih za državo, bolj znanem pod imenom lex Agrokor, za "največji škandal v novejši hrvaški zgodovini".

Vlado in sabor je zaradi sprejetja lex Agrokorja obtožil neposrednega "političnega intervencionizma" ter "načrtovanega prevzema nadzora nad koncernom". Po njegovem takšnega primera odvzema zasebne lastnine v sodobni Evropi še ni bilo. Kot je dodal, so zaradi zakona "izgubljene Agrokorjeve milijarde".

"Jaz in uprava Agrokorja smo podpisali uveljavitev zakona, zdaj pa posebej poudarjam, da je šlo za izsiljevanje, pritisk, grožnje, manipulacijo z zakoni in nezaslišan medijski linč," je poudaril Todorić. Vlada je po njegovem med drugim namigovala, da gre v primeru Agrokor za odtujitev velikanskih zneskov denarja, a mesece pozneje o tem ni nobenega dokaza.

Izredna uprava zavaja javnost

Todorić je zatrdil še, da je Agrokor v začetku leta posloval boljše kot pred tem in je imel dobre napovedi. Stvari so se obrnile s prihodom izredne uprave 10. aprila. Todorić je tako spomnil, da je bil v obdobju izredne uprave blokiran del Agrokorjevega premoženja in so izgubili nadzor nad delom poslovanja v sosednjih državah, medtem ko stabilnost Agrokorja ogrožajo številne tožbe. Obenem so prihodki upadli za 20 odstotkov, koncern je obremenjen z nepotrebnim in nelegalnim posojilom, zastavljeno pa je ključno strateško premoženje.

Kot je dodal, izredna uprava zavaja javnost, kar se bo po njegovih besedah kmalu tudi pokazalo. Laganja je obtožil izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka ter podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić ter njune partnerje in pomočnike.

Na koncu je napovedal, da bo proti Hrvaški izkoristil vse pravne možnosti, ki jih ima na hrvaških in mednarodnih sodiščih.

Pred objavo Todorićevega sporočila je novičarski portal index.hr poročal, da je hrvaška vlada skrivala dejstvo, da je bil Agrokor davčni dolžnik. Njegov dolg je po podatkih hrvaške davčne uprave 27. marca letos znašal nekaj manj kot 135 milijonov kun (18,2 milijona evrov).

Index.hr pojasnjuje, da je hrvaški minister za finance Zdravko Marić, ki je v vlado vstopil z direktorskega položaja v Agrokorju, 16. marca letos novinarjem povedal, da so davčni dolgovi skrivnost. Portal ob tem meni, da Marić nikakor ni "po naključju" stopil pred novinarje prav na ta dan, saj je davčna uprava 16. marca izdala odločbo o izvršbi in tako končno začela postopati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin