Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Ivica Todorić

Petek, 10. 1. 2014, 10.36

7 let, 2 meseca

Todorić bi ob Mercatorju imel še prestižno hrvaško letovišče Kupari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada naj bi v kratkem zagnala širokopotezen projekt oživitve nekdanjega turističnega bisera Kupari, ki po domovinski vojni že dvajset let propada.

Pred vojno so imeli v tem turističnem kompleksu tudi do milijon in pol prenočitev letno, v njem pa je bilo zaposlenih 800 ljudi. Kljub zanimanju nekaterih investitorjev v zadnjih letih in poskusom oživitve pa Kupari ostajajo mrtvec na jugu Hrvaške, kot piše Jutarnji list.

Za 250 milijonov evrov investicij A očitno se za Kupare le obetajo svetlejši časi. Urad za upravljanje hrvaškega državnega premoženja je namreč napovedal, da naj bi v kratkem začeli realizacijo projekta, s katerim želijo privabiti vlagatelje, ki bi v Kupare vložili okrog 250 milijonov evrov. Razpis za oživitev turističnega kompleksa naj bi objavili do konca januarja, zainteresiranim vlagateljem pa naj bi Kupare pod določenimi pogoji ponudili na koncesijo za 99 let.

Kljub predvideni petičnosti dostop do plaž za vse Investitorji se bodo na razpisu za pridobitev koncesije lahko potegovali s svojim konceptom oživitve Kuparov, pri čemer bodo za investicijo morali nameniti 250 milijonov evrov, zgraditi hotele oziroma urediti namestitev na ravni štirih zvezdic ali več, dostop do plaže pa bodo morali zagotoviti vsem prebivalcem. Turistični kompleks Kupari je velik okrog 15 hektarjev, v njem pa je pet hotelov, pri čemer morebitni investitor ne bi smel rušiti samo kulturno zaščitenega hotela Grand, kjer bi bilo mogoče urediti 1.500 ležišč . Poleg tega naj bi na razpisu ponudili tudi območje vojaško-rezidenčnega kompleksa v velikosti 12 hektarjev.

Poleg Todorića med morebitnimi vlagatelji še Hyatt, Katar, Azerbajdžan... Za oživitev Kuparov očitno vlada velik interes med vlagatelji, med katerimi se kot eden od najresnejših kandidatov omenja Ivica Todorić, ki se sicer resno ukvarja tudi z nakupom Mercatorja. Todorić se želi Kuparov lotili v partnerstvu z mehiškim podjetjem Karisma Resort in največjim evropskim turističnim operaterjem TUI, ki je sicer za 18 milijonov evrov že kupil hotele na otoku Koločepu blizu Dubrovnika.

Med resnimi vlagatelji so še ameriška hotelska verig Hyatt z letno realizacijo štiri milijarde evrov, kar bi bil njihov prvi poslovni angažma na Hrvaškem. Poleg tega so interes izrazili še turško podjetje Rixos, azerbajdžanska fundacija za investicije, Katar in domača hotelska skupina Valamar, še navaja Jutarnji list.

Ne spreglejte