Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Natisni članek

GZS

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

To so slovenski gospodarski oskarjevci

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

V Ljubljani so podelili nagrade Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Letos je slovenske gospodarske oskarje prejelo šest vodilnih iz pretežno izvozno usmerjenih podjetij.

Šest nagrajencev prihaja iz petih slovenskih regij in štirih gospodarskih panog - dva iz velikih, trije iz srednjih in eden iz skupine malih in mikro podjetij. Z leve proti desni: Tomaž Kmecl (Kolektor Etra), Albert Erman (Magneti Ljubljana), Jernej Zupančič (Cleangrad), Mariana Karla Rebernik (Atotech Slovenija) , Andrej Božič (Steklarna Hrastnik) in Andrej Bajuk (TEM Čatež). | Foto: GZS Šest nagrajencev prihaja iz petih slovenskih regij in štirih gospodarskih panog - dva iz velikih, trije iz srednjih in eden iz skupine malih in mikro podjetij. Z leve proti desni: Tomaž Kmecl (Kolektor Etra), Albert Erman (Magneti Ljubljana), Jernej Zupančič (Cleangrad), Mariana Karla Rebernik (Atotech Slovenija) , Andrej Božič (Steklarna Hrastnik) in Andrej Bajuk (TEM Čatež). Foto: GZS

Nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2016 so prejeli izvršni direktor družbe TEM Čatež Andrej Bajuk, generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, direktor družbe Magneti Ljubljana Albert Erman, generalni direktor družbe Kolektor Etra Tomaž Kmecl, direktorica družbe Atotech Slovenija Mariana Karla Rebernik ter direktor družbe Cleangrad Jernej Zupančič.

Kakšen more biti direktor, da je lahko podjetje uspešno po mnenju Tomaža Kmecla:

Andrej Bajuk, izvršni direktor in solastnik TEM Čatež

Andrej Bajuk | Foto: GZS Foto: GZS "Družinske vrednote smo prenesli v poslovno okolje in na njih gradimo prihodnost. Dobre poslovne rezultate delimo med sabo v obliki stimulativnega nagrajevanja."

"To, da smo si zadali cilj, da ohranimo vsa delovna mesta, je bilo v tistem trenutku najpomembnejše."

Kako je prepričal GZS?

Dodana vrednost v podjetju TEM Čatež se je v zadnjih treh letih v povprečju letno povečala za 14 odstotkov oziroma za 10 tisoč evrov na zaposlenega. Povprečna rast prodaje je v zadnjem obdobju skoraj desetodstotna.

Danes kar 65 odstotkov inštalacijskih stikal in vtičnic lastne blagovne znamke izvažajo na tuje trge, predvsem v EU, kjer so se usmerili k specializiranim kupcem.

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 11,3 milijona evrov
- čisti dobiček: 900 tisoč evrov
- število zaposlenih: 119
- dodana vrednost/zaposlenega: 48.300 evrov

Andrej Božič, generalni direktor Steklarna Hrastnik

Andrej Božič | Foto: STA , Foto: STA , "Začne se v recepciji in naprej v proizvodnji, razvoju, trženju; ljudje to čutijo."

"Naši ljudje so spremenjeni. Verjamem, da na boljše, da so bolj samozavestni, da se znajo postaviti zase, da imajo več znanja, da znajo medsebojno delati," je dejal prvi mož steklarne, ki zaposluje nekaj manj kot 700 ljudi.

Kako je prepričal GZS?

Andrej Božič je vodenje Steklarne Hrastnik, ki je bila ustanovljena že daljnega leta 1860, prevzel leta 2010. Družbo je pestila visoka izguba. Dosegel je rast prihodkov, 64-odstotno rast dobička.

V zadnjih letih so namenili za naložbe kar 14,6 odstotka prodaje, kar je skoraj enkrat več kot konkurenca.

Steklarna pretežni del prihodkov ustvari na tujih trgih in povečuje prodajo tako v tujini kot doma. Med njihovimi naročniki so podjetja Hennessy, Heineken, Bacardi Martini, Pernod Ricard ...

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 54,5 milijona evrov
- čisti dobiček: šest milijonov evrov
- število zaposlenih: 693
- dodana vrednost/zaposlenega: 39.425 evrov

Albert Erman, direktor Magneti Ljubljana

Albert Erman | Foto: STA , Foto: STA , "Dokler je bila Jugoslavija, je bilo podjetje zelo zaščiteno, vojska je plačevala tudi po 20-krat višjo ceno, kot je bila resnična. Ko se je Slovenija osamosvojila, je bil to zelo hud udarec za podjetje, ker so se morali ljudje navaditi na trg."

"Veliko ljudi sem moral zamenjati, da so spoznali, da delajo za trg in da ceno narekuje konkurenca, ne kupec."

Kako je prepričal GZS?

Podjetje Magneti Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1951 kot Iskra Magneti. Albert Erman ga vodi od leta 1986 in je tudi njegov pretežni lastnik. Družba proizvaja visoko kakovostne trajne magnete in magnetne sisteme, namenjene pretežno avtomobilski industriji. Delujejo v panogi z izjemno hitro rastjo novih proizvodov in materialov.

Z lastnimi sredstvi financirajo vse naložbe, ki so v zadnjem obdobju dosegle vrednost štiri milijone evrov, in sicer v nove poslovne prostore, novo proizvodno linijo, opremo in informacijski sistem.

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 15,6 milijona evrov
- čisti dobiček: 682 tisoč evrov
- število zaposlenih: 202
- dodana vrednost/zaposlenega: 30.365 evrov

Tomaž Kmecl, Kolektor Etra

Tomaž Kmecl | Foto: STA , Foto: STA , "V tujini dobiš veliko notranje moči, strokovnega znanja. Spoznaš, da je slovenski izobraževalni sistem dober in ti omogoča, da tudi zunaj Slovenije narediš nekaj iz sebe."

"V poslovnem smislu pa sem spoznal, da je pametno imeti res dober produkt, da si moraš prizadevati kot menedžer, da imaš dober produkt, in ga tržiti bogatim, takim, ki so pripravljeni zanj plačati."

Kako je prepričal GZS?

Doktor strojnih znanosti Tomaž Kmecl vodi podjetje Kolektor Etra od leta 2009. Na zahtevnem trgu elektroenergetike mu je v tem času uspelo umestiti družbo kot globalnega ponudnika kakovostnih rešitev na področju transformacije električne energije.

Večji del prihodkov ustvari na tujih, predvsem severnoevropskih trgih. Na javnih razpisih se kosa z močnimi in uveljavljenimi tekmeci, kot so Siemens, ABB ali Alstom. Družba ima lastno podjetje na Švedskem in razvito mrežo zastopnikov v 16 državah.

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 86,5 milijona evrov
- čisti dobiček: 9,5 milijona evrov
- število zaposlenih: 345
- dodana vrednost/zaposlenega: 71.531 evrov

Mariana Karla Rebernik, Atotech Slovenija

Mariana Karla Rebernik | Foto: GZS Foto: GZS "Delati znamo in delati moramo. Ampak to, da je tim pripaden, da sledi začrtani poti vodstva, je pa uspeh."

Kako je prepričal GZS?

Mariana Karla Rebernik Atotech vodi od leta 1994. Njihovi proizvodi se uporabljajo v avtomobilski, kovinsko predelovalni industriji, industriji bele tehnike in pohištva ter industriji tiskanih vezij. Na tujih trgih ustvarijo 92 odstotkov prihodkov.

Znati moraš priznati napako, jo popraviti, se znati opravičiti, pohvaliti. To so tisti čari, ki sestavljajo mozaik, ki mu rečemo uspešnost komunikacije in pravega sodelovanja.

V obdobju zadnjih treh let so naredili 822 novih proizvodov.

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 31,3 milijona evrov
- čisti dobiček: 1,4 milijona evrov
- število zaposlenih: 65
- dodana vrednost/zaposlenega: 61.342 evrov

 

Jernej Zupančič, Cleangrad

Jernej Zupančič | Foto: GZS Foto: GZS "Delali smo v eni od ulic v Belgiji, kjer so locirana takšna podjetja. Na nasprotni strani ceste je bil Pfizer. Svojega zastopnika sem ves čas nadlegoval, naj se dogovori za sestanek. Rekel je, da to ne gre kar tako; Pfizer je tisti, ki te povabi."

Kako je prepričal GZS?

Cleangrad je proizvajalec certificiranih čistih prostorov za farmacevtsko, kozmetično in prehrambeno industrijo ter bolnišnice. Skoraj 100 odstotkov produktov izvozijo na tuje trge, pri čemer beležijo kar 10-odstotno letno rast.

Gre za trge Belgije, Nizozemske, Avstrije, Srbije, Švice in Rusije, kjer dosegajo celo višje cene od konkurence. Med njihove kupce spada sedem največjih farmacevtskih družb, tudi Pfizer.

Visoke naložbe v nove tehnologije, opremo in izboljšave proizvodov pripomorejo k doseganju rezultatov. Podjetje dosega visoko dodano vrednost in ima nizko zadolženost.

Podatki za leto 2016:

- čisti prihodki: 9,9 milijona evrov
- čisti dobiček: 620 tisoč evrov
- število zaposlenih: 97
- dodana vrednost/zaposlenega: 37.913 evrov

 

Ne spreglejte