Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
19.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davčna reforma Dušan Mramor

Torek, 10. 11. 2015, 19.33

7 let, 2 meseca

To so ključne spremembe Mramorjeve davčne reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančno ministrstvo je dalo v javno obravnavo osnutke treh zakonov za izvedbo davčne reforme: zakon o dohodnini, zakon o davku od dohodkov pravnih oseb in zakon o nagrajevanju uspešnosti delavcev.

Pri dohodninskem zakonu in zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb gre za novele zdaj veljavnih zakonov, zakon o nagrajevanju uspešnosti delavcev pa bo nadomestil veljavni zakon o udeležbi delavcev pri dobičku. Upravičenci do nje bodo tako delodajalci kot delavci.

DZ naj bi zakone sprejel še letos, rok za pripombe je 20. november. Poglejmo ključne spremembe, ki jih predlaga finančno ministrstvo.

Novela zakona o dohodnini

- Četrti davčni razred s 50-odstotno obdavčitvijo pri dohodnini, ki je bil uveden kot začasen protikrizni ukrep in bi moral z letom 2015 ugasniti, bo ostal še do leta 2020.

- Iz zakona o dohodnini se bo črtala oprostitev dohodnine od dobička iz odsvojitve kapitala z dobo imetništva nad 20 let in za nepremičnine, pridobljene pred 1. januarjem 2012.

- Stopnja davka za dobičke iz kapitala se ne bo več postopno zniževala, pač pa bo ves čas imetništva določena pri 25 odstotkih.

- Predlagano je tudi črtanje oprostitve od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi deleža v družbah tveganega kapitala.

Novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

- Črtanje ugodnosti glede družb tveganega kapitala.

- V obeh zakonih (dohodninskem in o davku od dohodkov pravnih oseb) se predlaga znižanje olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj (z zdajšnjih 100 odstotkov na 50 odstotkov), črtanje olajšave za zaposlovanje, črtanje olajšave za donacije za izplačila političnim strankam in znižanje olajšave za investiranje (z zdajšnjih 40 odstotkov na 20 odstotkov).

Zakon o nagrajevanju uspešnosti delavcev - Prva izplačila nagrad zaposlenim pod pogoji tega zakona bodo lahko izplačana šele leta 2017.

- Delodajalci bodo morali za pridobitev davčnih ugodnosti vnaprej določiti kriterije nagrajevanja uspešnosti, za ta izplačila pa bodo lahko namenili največ 20 odstotkov dobička iz poslovanja.

- Delodajalec bo moral dohodek za uspešnost izplačati vsem delavcem, ki so bili pri njem nepretrgoma zaposleni vsaj šest mesecev in bodo izpolnjevali kriterije nagrajevanja.

- Vsak delavec bo lahko prejel nagrado v višini največ dveh svojih povprečnih plač oz. ne več kot 5.000 evrov.

- Dohodki za uspešnost se ne bodo šteli v osnovo za prispevke za osebe v delovnem razmerju, medtem ko se bo v davčno osnovo za dohodnino vštevala le polovica dohodka za uspešnost.

Ne spreglejte