Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
12.36

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

12

Natisni članek

TEŠ 6 Eles HSE električna energija

Četrtek, 30. 11. 2017, 12.36

6 let, 4 mesece

TEŠ6, naš najdražji energetski objekt, spet pokvarjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

12

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), največji energetski projekt v zgodovini samostojne Slovenije, je spet pokvarjen.

Na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku TEŠ, so danes potrdili, da je bil 1,43 milijarde evrov vreden blok včeraj ponovno zaustavljen. Zaradi odpovedi na krmilno-zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite se je samodejno zaustavila turbina, nato pa še celoten blok. 

"Okvara bo odpravljena v prihodnjih dneh," so poudarili na HSE.

Gre za novo v seriji letošnjih okvar v TEŠ6.

Največ težav je povezanih s pregrevalnikom. To je naprava, ki omogoča pregretje pare na končno temperaturo, s tem pa tudi obratovanje bloka. 

Že marca letos so v notranjosti enega od kolektorjev, kjer se zbira para, odkrili razpoko. Junija je nato blok nekaj dni stal, ker so v TEŠ razpoko skušali popraviti. Pri tem očitno niso bili uspešni, saj so šele prejšnji mesec iz TEŠ sporočili, da so razpoko, dolgo že okrog 20 centimetrov, vendarle odpravili. 


Preberite še:

Za Teš 6 plačali milijardo in pol, po dveh letih je v okvari 

Zakaj se Teš 6 serijsko kvari?


Razpoka ni ena, ampak dve

Toda že takrat so nam viri iz elektrarne potrdili, da se je razpoka v vmesnem času pojavila še na enem od kolektorjev, torej na dveh od petih. 

V TEŠ naj bi šele po osmih mesecih ugotovili, zakaj sta kolektorja počila. Za to naj bi bil krive usedline magnetita. Napako naj bi dokončno odpravili šele med novoletnimi prazniki, popravilo pa naj bi trajalo 14 dni. 

Se bo zapletlo pri plačilu škode?

Čeprav so na HSE že večkrat poudarili, da bo strošek popravila pregrevalnika pokrilo jamstvo proizvajalca tehnološke opreme, francoskega Alstoma (zdaj se imenuje General Electrics), bi se lahko po naših informacijah zapletlo tudi pri tem. 

Matjaž Marovt, predsednik uprave HSE | Foto: STA , Matjaž Marovt, predsednik uprave HSE Foto: STA , V General Electrics (GE) naj bi namreč krivdo vsaj deloma skušali prevaliti na TEŠ. Elektrarni naj bi očitali slabo vzdrževanje odvodnjavanja kolektorja in nerazumljiv režim obratovanja. 

Pogodba, ki jo je TEŠ leta 2008 podpisala z Alstomom, po naših podatkov prav tako ne predvideva rokov, v katerih mora dobavitelj poskrbeti za odpravo napake, ne kazni, če bi se TEŠ zaradi odkrite napake moral ustaviti za dlje časa. 

"Najboljša mogoča tehnologija" 

Vedno večje tehnične težave bloka 6 tako znova odpirajo vprašanje njegove kakovosti. 

Spomnimo, v času priprave in gradnje Teša 6 so v Šoštanju visoko ceno novega bloka utemeljevali tudi z argumenti, da gre za takrat "najboljšo mogočo tehnologijo" (best available technology v angl.). 

Arman Koritnik, prvi mož Termoelektrarne Šoštanj | Foto: Matjaž Vertuš Arman Koritnik, prvi mož Termoelektrarne Šoštanj Foto: Matjaž Vertuš Prav tehnični razlogi so bili krivi tudi za to, da so v Tešu na razpisu za dobavo opreme dali prednost Alstomu pred nemškim Siemensom. Že med gradnjo novega bloka, ki so jo spremljali bolj ali manj intenzivni spori z Alstomom, so krožile informacije o slabih testnih rezultatih posameznih cevovodov. V Tešu jih takrat niso potrdili. 

Samo letos so iz TEŠ GE oziroma Alstomu nakazali še 54 milijonov evrov. 

HSE: TEŠ6 je primerljiv z evropskimi elektrarnami

Kot je znano, je TEŠ6 že lani spomladi zaradi različnih razlogov obratovala z izkoristkom, nižjim od načrtovanega in od višine, ki sta jo elektrarna in HSE obljubila mednarodnim financerjem ob pridobitvi posojil za gradnjo. 

Na HSE, ki ga vodi Matjaž Marovt, razmere vidijo drugače. Danes so poudarili, da je bila razpoložljivost TEŠ6 od junija 2015, ko je začel obratovati, 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih leta 2017 pa 96,78-odstotna. Po njihovem je "primerljiva z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti".

Današnja proizvodnja električne energije. | Foto: Eles Današnja proizvodnja električne energije. Foto: Eles


Preberite še:

Knjiga, ki razkriva, kdo je ugrabil Slovenijo?

"Namesto da bi bili na Teš 6 ponosni, nas je sram" #intervju

Ne spreglejte