Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
15.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 15.48

7 let, 2 meseca

Teš: Alstom bo z ustavitvijo del počakal do 17. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če državni zbor do 17. junija ne bo sprejel predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, bo Alstom ta dan ustavil vsa dela na gradbišču šestega bloka, so pojasnili v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Ob tem so dodali, da se z Alstomom še vedno pogajajo o znižanju stroškov montaže. Alstom, ki bo dobavil glavno tehnološko opremo za Teš 6, je sicer svojim izvajalcem in podizvajalcem na gradbišču že poslal sporočilo, naj se začnejo pripravljati na morebiten umik. Sprva je Alstom nameraval dela ustaviti v maju, a je nato rok podaljšal do 4. junija, zdaj pa je Tešu v pogajanjih uspelo ustavitev del prestaviti na 17. junij.

"Nesprejetje zakona o poroštvu bi imelo katastrofalne posledice" Kot so pred dnevi poudarili v Tešu in njegovem lastniku Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), bi imela nesprejetje zakona o poroštvu – država bi z njim jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB) - in/ali zaustavitev projekta Teš 6 za Teš in HSE katastrofalne posledice.

Med temi so dodatni stroški v višini najmanj dveh milijard evrov v prihodnjih dveh letih, manjšanje energetske samozadostnosti Slovenije in s tem potencialno višje cene elektrike, težava nadaljnje ekološke sanacije Šaleške doline, vprašljivost nadaljnjega obstoja Teša in Premogovnika Velenje ter s tem nekaj tisoč delovnih mest, dolgoročno pa tudi vprašljivost obstoja HSE.

"V primeru uveljavitve suspenza bomo sicer takoj pristopili k izdelavi programa finančnega prestrukturiranja v skladu z veljavno zakonodajo. Že sedaj pa vemo, da bo v načrtu finančnega prestrukturiranja treba predvideti dokapitalizacijo obvladujoče družbe skupine HSE, ki bo omogočila tudi izvedbo finančnega prestrukturiranja v Tešu," so poudarili.

Še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade Odbor DZ za finance in monetarno politiko je 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Za umik obravnave so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu.

Vlada je namreč že februarja določila pogoje, pod katerimi bo Teš pridobil državno poroštvo za posojilo EIB. Tešu je naložila, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigadžul. Hkrati hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

Vlada je nato maja pripravila dopolnilo k predlogu zakona, v katero je vnesla omenjene pogoje za pridobitev poroštva. Amandma je tudi poslala v DZ.

Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6 so zdaj ocenili na 1,3 milijarde evrov Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). DZ je sicer o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno obravnavo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Teš je za financiranje projekta pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je pridobil še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), ki ni zahtevala državnega poroštva.

Ne spreglejte