SiolNET. Posel danes Novice
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teš 6 po vzdrževalnih delih znova sinhroniziran z omrežjem

0,10

termometer

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Foto: Ana Kovač

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) po koncu vzdrževanih del, ki so potekala od 23. aprila, ponovno obratuje, saj je bil danes ob 5.19 sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem. V okviru vzdrževalnih del so pregledali opremo, očistili dimno-zračni trakt z grelnikoma zraka in opravili preostale garancijske posege.

Uroš Rotnik Novice Teš 6: Rotnik in Hrkač nista priznala krivde

V času ustavitve šestega bloka je peti blok zagotavljal energijo za potrebe slovenskih odjemalcev in tudi toplotno energijo za potrebe odjemalcev v Šaleški dolini, so sporočili iz Teša.

Teš 6 ima 40-letno življenjsko dobo

Tokratna načrtovana zaustavitev šestega bloka Teša je bila prva letos, potem ko lani naprava približno dva meseca ni obratovala zaradi garancijskih del, rednega remonta in ob koncu leta tudi požara. V preostalih desetih mesecih je medtem šestica proizvedla 3.753 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je predstavljalo 33,5-odstotni delež celotne slovenske proizvodnje elektrike, so ob oznanitvi načrtovane zaustavitve šestega bloka pred dvema tednoma povedali v Tešu.

Bolj pestro je bilo dogajanje v Tešu v letih 2017 in 2016, ko je bila šestica zaradi okvar in celo načrtne poškodbe večkrat zaustavljena.

Teš 6, ki ima sicer 40-letno življenjsko dobo, je začel poskusno obratovati junija 2015, zaradi visoke vrednosti projekta njegove graditve, ki je z začetnih 600 milijonov evrov poskočila na 1,428 milijarde evrov, pa je že od začetka vzbujal dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti.

Termoelektrarno Šoštanj je delovanje šestega bloka pahnilo v visoko izgubo, v težavah se je vmes znašel tudi Premogovnik Velenje, vse to pa še danes bremeni poslovanje krovne skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Projekt Teš 6 je pod drobnogled vzelo več institucij, tudi policija in parlamentarna preiskovalna komisija. Na sodišču se primer zaradi dolgega trajanja sodne preiskave, ki je bila končana šele lani poleti, skoraj štiri leta po vloženi ovadbi, še ni znašel.

Borut Pahor Novice Teš 6: kako je policija Boruta Pahorja oprala vseh sumov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin