Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
17.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gradnja vlada

Četrtek, 9. 1. 2014, 17.16

7 let, 2 meseca

Teš 6: nadaljevanje ali (začasna) ustavitev projekta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na današnji seji razpravljala o treh možnih scenarijih usode projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Se bo vprašanje razrešilo v okviru nove koalicijske pogodbe?

Ministri se odločajo med nadaljevanjem investicije, začasno zaustavitvijo z razjasnitvijo podrobnosti ter zaustavitvijo, končne odločitve pa po besedah ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela še niso sprejeli.

Omerzel je po seji vlade v izjavi novinarjem dejal, da je kolegom v vladi predstavil podrobnosti projekta. Razprava o prihodnosti investicije v Teš 6 je bila po njegovih besedah burna, mnenja koalicijskih partnerjev pa se pri tem vprašanju razlikujejo.

"Pomembno je, da bomo kot vlada na tem delali naprej na dnevni bazi" Obravnavali so scenarij A, da gredo z investicijo naprej, scenarij B, da investicijo začasno zaustavijo in z njo nadaljujejo po razjasnitvi vseh vprašanj, in scenarij C, da investicijo zaustavijo, je pojasnil minister.

"Pomembno je, da bomo kot vlada na tem delali naprej na dnevni bazi," je poudaril Omerzel. Po njegovem mnenju bo vlada sicer odločitev glede omenjene investicije sprejela v kratkem.

Pozivi k zaustavitvi projekta Nekatere koalicijske partnerice želijo sicer vprašanje projekta Teš 6 razčistiti tudi v novi koalicijski pogodbi. DL je predlagala zakon za revizijo projekta, ki ga je po mnenju te stranke smiselno ustaviti, če se izkaže, da bo ustvarjal izgubo. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa podpira revizijo, ne pa tudi ustavitve projekta.

Številne nevladne okoljske organizacije pa so koalicijske stranke danes znova pozvale k zaustavitvi projekta. Kot so zapisali v pozivu, je projekt že od samega začetka ekonomsko neupravičen in za preskrbo z električno energijo dokazano nepotreben, sporen z okoljskega in družbenega vidika ter obremenjen s korupcijskimi tveganji. "Resen in tehten razmislek o projektu mora vse te vidike upoštevati," so zapisali.

Ne spreglejte