Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
19.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tušmobil Telemach

Petek, 17. 10. 2014, 19.33

7 let, 2 meseca

Telemach se je dogovoril za prevzem Tušmobila, cena okrog 150 milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največji slovenski kabelski operater Telemach je z družbo Tuš Holding sklenil pogodbo za prevzem tretjega največjega slovenskega mobilnega operaterja Tušmobil.

Kolikšna je vrednost posla, v današnji objavi Tušmobila na spletnih straneh Ljubljanske borze ni navedeno, po neuradnih podatkih pa naj bi se gibala okrog 150 milijonov evrov.

"Tušmobil bo z novim lastnikom zaokrožil ponudbo fiksnih in mobilnih komunikacijskih storitev ter si dodatno utrdil svoj finančni položaj," je uprava Tušmobila zapisala v sporočilu in dodala, da z novim lastnikom načrtujejo znatne naložbe v nadgradnjo mobilne infrastrukture, tako da bi lahko uporabnikom že naslednje leto ponudili mobilno omrežje četrte generacije.

Tušu so ponujali 50 milijonov Prodajna cena naj bi po neuradnih informacijah dosegla 150 milijonov evrov. Toliko naj bi Mirko Tuš, ki bdi nad Tuš Holdingom, katerega del je tudi Tušmobil, za mobilnega operaterja želel pred leti, ko naj bi mu zainteresirani kupci po pisanju časnika Finance ponujali zgolj okrog 50 milijonov evrov in naj bi jih zato tudi zavrnil.

Vendar pa se je do danes poslovanje Tušmobila izboljšalo. Kot so avgusta sporočili iz družbe, so v prvem polletju letos ustvarili 38,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja osemodstotno povečanje glede na enako obdobje lani. Polletje so končali z 1,5 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je ta v celotnem lanskem letu znašal 1,96 milijona evrov. Ob polletju so imeli 288.765 uporabnikov in s tem povečali tržni delež na 12,5 odstotka.

Prodali zaradi predolženosti Tuš Holding naj bi bil družbo Tušmobil primoran prodati zaradi prezadolženosti, to so mu po navedbah časnika naročile banke upnice, ki so mu pred meseci že drugič reprogramirale posojila.

Ta poteza sicer predstavlja pomemben mejnik v dolgo napovedovani konsolidaciji slovenskega telekomunikacijskega trga, ki pa se ji že glede na dostopne podatke kmalu obeta še nekaj pomembnih dogodkov.

Med tarčami za prevzem naj bi bil namreč tudi telekomunikacijski operater T-2, nad katerim je sodišče pred kratkim uvedlo stečaj. Za vodilnega ponudnika optičnih priključkov oziroma optike do doma naj bi se zanimal drugi največji slovenski mobilni operater Simobil oziroma njihov lastnik Telekom Austria.

Največji telekomunikacijski operater Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, je medtem v postopku privatizacije, hkrati pa naj bi bil tudi v pogovorih za nakup ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel.

Ne spreglejte