Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
28. 7. 2016,
9.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

prihodki Telekom Slovenije

Četrtek, 28. 7. 2016, 9.16

7 let, 2 meseca

Telekom Slovenije ob polletju z več prihodki

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Telekom Slovenije | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Telekom Slovenije je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvaril 320,9 milijona evrov prihodkov, kar je za dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na rast prihodkov družbe so vplivali višji prihodki od informacijskih ter širokopasovnih in veleprodajnih storitev.

Skupina Telekom Slovenije pa je v šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 347,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, vendar je bila ob lanskem polletju v konsolidirane rezultate skupine vključena tudi makedonska družba One. Doseženi rezultati tako niso neposredno primerljivi, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Ob primerjavi prilagojenih čistih prihodkov od prodaje, torej brez družbe One, je skupina v letošnjem letu ustvarila za 10,4 milijona evrov oziroma za tri odstotke več čistih prihodkov od prodaje.

Bruto dobiček skupine višji za pet odstotkov

Prav tako je višji prilagojeni bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA), ki je ob upoštevanju izločitve družbe One in oblikovanja popravka terjatev za družbo T-2 v stečaju dosegel 108 milijonov evrov, kar je za pet odstotkov več od prilagojenega EBITDA v prvem polletju lani. Brez prilagoditev je sicer EBITDA Skupine Telekom Slovenje dosegel 105,2 milijona evrov.

V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je Skupina Telekom Slovenije delež EBITDA v čistih prihodkih od prodaje, ki ob polletju letošnjega leta znaša 30,3 odstotka, izboljšala za tri odstotke. Čisti poslovni izid Skupine Telekom Slovenije je ob polletju dosegel 17,3 milijona evrov.

Matična družba z dvema odstotkoma več prihodkov

Družba Telekom Slovenije je od januarja do junija ustvarila 320,9 milijona evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na rast prihodkov so vplivali višji prihodki od IT ter širokopasovnih in veleprodajnih storitev. EBITDA družbe se je zvišal za odstotek na 91,1 milijona evrov.

Letos pričakujejo 34 milijonov evrov dobička

Skupina Telekom Slovenije za celotno leto 2016 načrtuje EBITDA v višini 198 milijonov evrov in 34 milijonov evrov čistega dobička. V okviru triletnega okrepljenega investicijskega cikla bo Telekom letos investiral 156 milijonov evrov in tako bistveno povečal vlaganje v širitev optičnega in mobilnega dostopovnega omrežja.

Ne spreglejte