SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svobodni sindikati za razvoj socialnega podjetništva

3

termometer

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije podpira razvoj socialnega podjetništva.

Predsednik zveze Dušan Semolič poudarja, da gre pri tem za vrednote, v katere verjamejo v zvezi, tako med drugim za solidarnost, skrb za okolje in zdravje. "Socialno podjetništvo predstavlja številne izzive, lahko pa ima tudi pasti," je opozoril Semolič.

Nezaupnica "čistemu kapitalizmu" Socialna ekonomija je nezaupnica "čistemu kapitalizmu", pa je dejal sekretar v zvezi Goran Lukič. Povezuje lokalne skupnosti med seboj, poudarja pa načelo "Misli globalno, deluj lokalno", je pojasnil.

Ob predlogu zakona o socialnem podjetništvu, ki ga je pripravila skupina koalicijskih poslancev in ga je v četrtek že potrdil pristojni parlamentarni odbor, opozarja na nujnost učinkovitega nadzora. Ta bi moral biti po njegovih besedah usmerjen tudi k plačevanju socialnih prispevkov.

56 odstotkov socialnih podjetij od začetka gospodarske krize povečalo svoj dobiček Romana Zidar s Fakultete za družbene vede je omenila raziskavo iz leta 2009 o položaju britanskih socialnih podjetij v času krize, ki kaže, da je 56 odstotkov socialnih podjetij od začetka gospodarske krize povečalo svoj dobiček, medtem ko jih je le 20 odstotkov poslovalo s slabšim dobičkom v primerjavi s časom pred gospodarsko krizo.

Socialna podjetja najpogosteje kot zasebne nepridobitne organizacije V Evropski uniji se socialna podjetja organizacijsko najpogosteje pojavljajo kot zasebne nepridobitne organizacije, ki jih je 70 odstotkov. Kot zadruge jih deluje 26 odstotkov, kot združenja pa tri odstotke, je navedla Zidarjeva.

Po njenih besedah socialna podjetja v EU delujejo na različnih področjih - od bančništva in zavarovalništva do turizma, socialnega in zdravstvenega varstva. Njihova skupna točka pa je skrb za trajnostni ekološki, ekonomski in socialni razvoj lokalnih skupnosti, pravi Zidarjeva.

Zakon o socialnem podjetništvu Člani parlamentarnega odbora za delo so soglasno pripravili dopolnjeni predlog zakona o socialnem podjetništvu za obravnavo na plenarnem zasedanju državnega zbora. Besedilo zakona, ki ga je predlagala skupina poslancev s prvopodpisano Andrejo Črnak Meglič (SD), prinaša pravni okvir za delovanje socialnih podjetij. Njegov namen je med drugim preko posebnih spodbud ranljivim skupinam omogočiti vključevanje na trg dela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin