Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
11.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Svetovna banka Slovenija

Torek, 29. 10. 2013, 11.38

5 let

Svetovna banka: Slovenija malenkost poslabšala pogoje poslovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 189 državami na svetu zasedla 33. mesto. To je dve mesti slabša uvrstitev, kot jo je po popravljenih podatkih zasedla lani.

Slovenija se je uvrstila podobno kot lani, in sicer tik za Nizozemsko, Švico, Avstrijo, Portugalsko in Ruando ter pred Čile, Izrael, Belgijo, Armenijo in Francijo.

Največji napredek pri izdaji gradbenih dovoljenj Največji napredek so v Svetovni banki pri njej zabeležili na področju izdaje gradbenih dovoljenj, katerih izdajo je država olajšala z manj strogimi projektnimi pogoji glede vode in kanalizacije. Država je nadalje razrahljala pogoje za zaposlovanje, spremenila odpovedne roke in določila o odpravninah za odpoved iz poslovnih razlogov ter zvišala minimalno plačo.

Slovenija se je na desetih podpodročjih, ki sestavljajo skupno uvrstitev države, znova najvišje uvrstila pri zaščiti vlagateljev. Na tem področju je bila najboljša tudi v preteklih letih in tako kot lani ostala na 14. mestu. Pri zagotavljanju električne energije je ostala na enakem mestu kot lani, in sicer na 32. mestu, pri ustanavljanju podjetij pa je nazadovala za pet mest na 38. mesto. Skok je naredila na področju plačevanju davkov. Tu je pridobila še pet mest in pristala na 54. mestu.

Zelo slabo na področju pridobivanja posojil Daleč najslabše se je odrezala na področju pridobivanja posojil. Po lanskem padcu je izgubila še štiri mesta in med podpodročji zasedla najnižje mesto na lestvici, to je 109. mesto. Pri odpravljanju nesolventnosti je Slovenija ostala na 41. mestu, pri čezmejnem trgovanju je izgubila dve mesti in pristala na 48. mestu. Pri uveljavljanju pogodb je pridobila štiri mesta in zasedla 52. mesto, pri registraciji lastnine pa je padla za tri mesta na 83. mesto. Pri ravnanju z gradbenimi dovoljenji se je Slovenija uvrstila na 59. mesto.

Na prvem mestu že osem let Singapur Na prvem mestu ostaja Singapur (na prvem mestu lestvice že osem let zapored), sledita mu Hongkong in Nova Zelandija, je razvidno iz raziskave Doing Business 2014. Od četrtega mesta naprej sledijo ZDA, Danska, Malezija, Južna Koreja, Gruzija, Norveška in Velika Britanija. Hitro rastoča Kitajska se je uvrstila šele na 96. mesto in v primerjavi z lani nazadovala za pet mest.

Ne spreglejte