Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2011,
15.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 5. 2011, 15.49

7 let, 2 meseca

Svetlik: V Sloveniji so dohodkovne razlike med najnižjimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je med državami OECD v samem vrhu držav z najnižjo stopnjo dohodkovne neenakosti, je poudaril minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Svetlik se v Parizu udeležuje srečanja ministrov za socialne zadeve držav članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki poteka pod naslovom Graditev pravičnejše prihodnosti: vloga socialne politike. Glavna tema srečanja je po besedah ministra dohodkovna neenakost v sodobnih državah v času krize. Neenakost se je z nekaj izjemami, kot je Brazilija, skoraj povsod povečala, in sicer zlasti na račun bogatenja najvišjih slojev, je pojasnil Svetlik. "V Sloveniji se nizke neenakosti ne zavedamo" Poudaril je, da je po dohodkovni neenakosti "Slovenija v samem vrhu držav z najnižjo neenakostjo, česar se ne zavedamo in česar tudi ne prepoznamo". Kot je zatrdil, je Slovenija doslej uporabila vse tiste instrumente za zmanjševanje neenakosti, ki se še danes navajajo kot možni instrumenti za zmanjševanje neenakosti. "Prebivalstvo je pod vtisom izjemno velikega naraščanja neenakosti" Opozoril je, da je objektivno merjena dohodkovna neenakost dostikrat precej različna od javne zaznave neenakosti. Kot primer je Svetlik izpostavil Francijo in tudi Slovenijo, kjer "je prebivalstvo pod vtisom izjemno velikega naraščanja neenakosti, čeprav smo, kot rečeno, objektivno gledano država z najmanjšo neenakostjo".

Načini omejevanja oz. za ohranitev nizke ravni neenakosti so po besedah Svetlika med drugim protikrizni ukrepi za zaščito delovnih mest, močna socialna politika s transferi, ki zmanjšujejo tveganje revščine, in spodobna minimalna plača. Ministri so po njegovih besedah izpostavili potrebo po ohranitvi socialnih transferov, ki pa naj bodo učinkovitejši in bolj ciljani ter manj zlorabljeni. Poleg tega je treba prejemnike socialnih transferov držati čim bliže trgu dela, in jih nanj vključevati, je poudaril.

"Močan sindikat in nizka neenakost lahko pomenita tudi blokado" Po oceni ministra pa močan sindikat in dobra pozicija Slovenije na področju neenakosti lahko pomenita tudi blokado za strukturne spremembe. Neuveljavitev teh sprememb bi po njegovem mnenju lahko pomenila, da nizke stopnje neenakosti ne bomo več mogli vzdrževati, s čimer bi lahko postali "žrtev našega lastnega uspeha".

Na srečanju OECD razpravljajo tudi o reformah Ministri sicer na dvodnevnem srečanju, ki mu predseduje nemška ministrica Ursula von der Leyen, med drugim razpravljajo tudi o reformah, ki jih zahtevajo aktualni gospodarski in socialni pritiski ter dolgoročni izzivi zaradi staranja prebivalstva.

Ne spreglejte