Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2010,
11.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 18. 12. 2010, 11.22

7 let, 2 meseca

Svetelšek: Krivda za pojav tajkunov je na bankah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Krivda za pojav tajkunov je po mnenju predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška predvsem oz. izključno na bankah.

Ker ni možno dobiti bančnih virov, novi tajkuni ne nastajajo. "Banke je treba vprašati, zakaj so financirale določene prevzeme," je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo poudaril Svetelšek.

Ugled menedžerjev v cehu ni padel Po Svetelškovi oceni lahko primere tajkunizacije preštejemo na prste ene roke, medtem ko je hkrati tisoče podjetij delalo odlično. Ugled menedžerjev v cehu ni padel, Združenje Manager, katerega vodi, še nikoli ni imelo toliko članov kot zdaj - teh je 1200.

Združenje se bo tudi opredelilo do konkretnih primerov slabega vodenja družb, vendar le do tistih direktorjev, ki so člani združenja. S primerom bivšega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža se ukvarja častno razsodišče združenja, odločitev bo znana januarja. Častno razsodišče ima na voljo dva ukrepa: prvi je opomin in drugi izključitev.

Vlada je za izhod iz krize na nekaterih področjih naredila dovolj, na določenih pa ne. "V Sloveniji je trenutno največji problem administracija, ki zavira kup dobrih dobrih projektov," je poudaril in dodal, da so drugi problem naložbe.

Svetelšek: Slovenija rabi velike naložbe Slovenija po Svetelškovi oceni rabi velike naložbe, v vrednosti dveh do treh milijard evrov, ki bi znova prebudile gospodarsko rast in tudi izboljšale socialno stanje, manj bi bilo brezposelnih.

"Če bi Slovenija zagnala dve ali tri investicije, vredne približno toliko, kot je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ali elektrarne na Savi ali denimo drugi železniški tir, bi vse to skupaj pomenilo močan investicijski zagon in varnost številnih delovnih mest za tri do pet leto," je prepričan.

Petrol lahko vse naložbe, teh bo vsako leto za približno 100 milijonov evrov, izpelje sam. V primeru, da bi se pojavila "primerna tarča" v enem letu, potem družba ob vseh v strategiji načrtovanih naložb nima dovolj sredstev še za nakup in prevzem "tarče". "Zato bi v tem primeru potrebovali dokapitalizacijo," je pojasnil.

Novo pravno mnenje Glede revizije nakupa Istrabenzovih delnic je pojasnil, da so Petrol, NLB in društvo malih delničarjev znova v postopku pridobivanja novega pravnega mnenja o poslovanju Istrabenza, o morebitnem kršenju zakona o gospodarskih družbah in zakona o finančnem poslovanju.

Svetelšek računa, da bodo v začetku januarja javno objavili ugotovitve revizije, ki jo pripravlja Odvetniška pisarna Senica ob pomoči pravne fakultete.

Petrol ima pri prodaji Instalacij, ki jo v imenu Istrabenza vodi banka Unicredit, predkupno pravico. Po njegovih pojasnilih Petrol s potekom prodaje ni seznanjen, ne vedo, koliko je kandidatov za nakup in za kakšno ceno.

"Instalacije v Srminu najbolj pomembna točka pretoka goriv v Sloveniji" "Dejstvo je, da so Instalacije v Srminu najbolj pomembna točka pretoka goriv v Sloveniji, zato bi bilo zelo modro, da je neki delež tudi v lasti države," je ocenil.

Glede trga električne energije, kamor je Petrol vstopil septembra, je Svetelšek pojasnil, da je družba doslej pridobila 3800 gospodinjskih odjemalcev in 180 pravnih oseb. Načrtujejo, da bodo do leta 2015 dosegli prodajo elektrike v vrednosti okoli 200 milijonov evrov na leto.

Ne spreglejte