Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
17.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 17.30

7 let, 2 meseca

Svet Banke Slovenije o gospodarskih razmerah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Banke Slovenije se je med drugim seznanil s trenutnimi gospodarskimi in finančnimi gibanji, so sporočili iz centralne banke.

Ocenil je, da je bila gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju razmeroma visoka in z 1,2 odstotka v povprečju leta 2010 skladna s projekcijami centralne banke. Banka Slovenije je oktobra lani Sloveniji za leto 2010 napovedala 1,1-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je državni statistični urad v ponedeljek sporočil, da je bila lanska rast 1,2-odstotna. Za letos Banka Slovenije napoveduje 1,9-odstotno rast, v letu 2012 pa naj bi se ta okrepila na 2,9 odstotka. Rast zaradi tujega povpraševanja in obnavljanja zalog Kot ugotavlja svet Banke Slovenije, je bilo glavni dejavnik gospodarske rasti v zadnjem lanskem četrtletju in v celotnem letu 2010 tuje povpraševanje in obnavljanje zalog. Število delovno aktivnih se še nadaljnje krči Ob gospodarski rasti pa gibanja na trgu dela ostajajo neugodna. Tako se je decembra lani in januarja letos močno povečalo število brezposelnih, število delovno aktivnih v večini pomembnejših panog zasebnega sektorja pa se še nadaljnje krči.

Ankete kažejo na slabe obete za prihodnjih nekaj mesecev. V takih razmerah in ob naraščanju stroškovnih dejavnikov v mednarodnem okolju je potrebno obvladovanje rasti stroškov dela v odnosu do produktivnosti dela, poudarja svet Banke Slovenije.

Kakšna bodo v prihodnje inflacijska gibanja? Februarsko znižanje inflacije je po navedbah sveta centralne banke zgolj prehodne narave zaradi nekaterih enkratnih učinkov. Visoka rast cen surovin, predvsem nafte, lahko močno vpliva na gibanje inflacije v prihodnjih mesecih. Hkrati lahko povišanja cen nekaterih storitev v panogah z omejenim delovanjem konkurence (železnice, pošta, dodatno zdravstveno zavarovanje, oskrba v domovih za ostarele) neugodno vplivajo na inflacijska pričakovanja in na nastanek sekundarnih učinkov na rast cen in plač.

Svet Banke Slovenije se je seznanil tudi s tekočim poslovanjem bank, z gibanji na kapitalskih trgih in na področju obrestnih mer ter s poročilom o poslovanju plačilnih sistemov za zadnje lansko četrtletje.

Ne spreglejte