Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
15.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 15.37

7 let, 2 meseca

Šušteršič: Türk je razpravo o DDV-ju postavil v izrecno ideološki okvir

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ko je v medije prišla novica, da načrtujemo dvig obdavčitve časopisov in revij, me noben novinar ni več spraševal, koliko bo odpuščenih v javnem sektorju," je opozoril Janez Šušteršič.

Minister za finance Janez Šušteršič je v okviru predstavitve predloga proračunov za naslednji dve leti v DZ-ju povedal, da je z vidika trezne in argumentirane razprave o davčnih predlogih razočaran nad dozdajšnjo razpravo, ki je bila po njegovem ujeta v ozke interesne okvirje in se jo je poskušalo dati celo v ideološki okvir.

"Najhujši primer takšne razprave je tista o dvigu DDV-ja za časopise in revije iz nižje v splošno stopnjo. Da vam povem en primer, ki bo zelo plastično pokazal, zakaj me je ta razprava razočarala. Po eni od proračunskih sej, ki je bila nekega četrtka, so me pred vladno stavbo pričakali novinarji. Imeli so praktično samo eno vprašanje: 'Za koliko odstotkov boste zmanjšali zaposlenost v javnem sektorju?' Zvečer je v medije prišla novica, da načrtujemo dvig obdavčitve časopisov in revij. Naslednji dan sem se na nekem dogodku spet srečal z gručo novinarjev. Nihče od njih me ni več spraševal, koliko ljudi bo ostalo brez delovnih mest. Vsi so spraševali samo še to, ali bomo res dvignili davek na časopise," je pojasnil Šušteršič.

Po njegovem za nekoga, ki deluje v javnem interesu in ki želi biti demokratičen medij, ni primerno, da postavi svoj lastni poklicni, panožni interes pred tako pomembno vprašanje, kot je odstotek odpuščanja v javnem sektorju. "Čez noč je bilo to pozabljeno vprašanje. Še posebej pa sem razočaran, da se je to vprašanje, ki smo ga predlagali na ministrstvu za finance iz povsem fiskalnih namer, skušalo spraviti v ideološki okvir, češ vlada želi obračunavati z mediji," je izpostavil.

Kot je dejal, je ta očitek očitno napačen, ker bo dvig davka, če bo sprejet, prizadel vse časopise in revije, ne samo tiste, ki so vladi simpatični ali nesimpatični. Ob tem je dodal, da nikoli niso predlagali višje stopnje DDV-ja samo za tiste časopise, ki jim gredo kdaj na živce.

"Še toliko bolj me je razočaralo, ker se je v ta vrtiljak razprave o ideološkosti tega ukrepa usedel tudi predsednik republike. Želel bi si, da bi imeli predsednika, ki bi se trudil ljudem razložiti potrebo po reformah in da bi takrat, ko se s kakšnim ukrepom ne bi strinjal, sporočil to na utemeljen način, ne pa da razpravo o nekih ukrepih sam postavlja v izrecno ideološki okvir," je dodal.

Ne spreglejte