Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
8.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DUTB poslovanje

Petek, 21. 8. 2015, 8.47

7 let, 2 meseca

Stroški delovanja DUTB znašali dobrih 14 milijonov evrov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rezultati DUTB v lanskem letu, v katerem je imela 36 milijonov evrov dobička in 130 milijonov evrov prilivov iz upravljanja premoženja, so dobri, pravi glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

V banke je država dala 3.850 milijonov evrov, da bi pokrila izgube. Od tega je šlo 200 milijonov evrov v DUTB, ki je lahko sama, ob garanciji države, izdajala obveznice za 1,6 milijarde za odkup slabih terjatev, je spomnil Mansson in poudaril, da je najbolj pomembno to, da DUTB izpolni nalogo v celotnem mandatu - vrniti državi čim več sredstev.

Naši stroški delovanja so pod odstotkom celotne vrednosti podjetij, ki so pod slabo banko. Smo zelo stroškovno učinkoviti, je poudaril Mansson. "Imamo finančne rezultate, ki so dobri. Tu smo za polni mandat, sedaj smo na poti, da dosežemo rezultate. Smo zanesljiv in transparenten prodajalec. Pokrivamo svoje izgube iz preteklosti," je še dodal Šved.

Poudaril je, da sodelujejo z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU), če zaznajo kakšno kaznivo dejanje, da pa so v številnim primerih, ki so jih prevzeli že banke oblasti obvestiti na morebitne nepravilnosti.

Število zaposlenih povečali z 12 na 96 Marko Rems, direktor financ in računovodstva, je razkril, da so operativni stroški delovanja DUTB znašali dobrih 14 milijonov evrov. Slaba banka je ob svoji ustanovitvi zaposlovala 12 ljudi, danes jih tam dela 96.

DUTB je lani ustvarila okoli 130 milijonov evrov prilivov, od česar je 42 milijonov evrov namenila za poplačilo obresti za obveznice, s katerimi je plačala prenos terjatev, 14 milijonov evrov državi za nadomestilo za izdano garancijo za garancijo in 2,1 milijona evrov v državni proračun na podlagi jamstvene sheme.

DUTB je v letu in pol beležila okoli 311 milijonov evrov prilivov iz upravljanja prevzetega premoženja. Del - koliko natančno, niso razkrili - bo namenila za delno poplačilo 500-milijonske izdaje obveznic, ki zapadejo konec leta. Preostanek bodo refinancirali z najemom dolga z državnim poroštvom, je še povedal Rems.

Možnost prevzema premoženja Probanke in Factor Banke Mansson je povedal, da ob pričakovanem sprejemu novele zakona, ki bo med drugim delovanje DUTB podaljšala do leta 2022, na pobudo ministrstva za finance in Banke Slovenije proučujejo možnost za prevzem nekaterega premoženja Probanke in Factor banke. Možnost je tudi pripojitev Factor banke, ko bodo poplačani depoziti in banka ne bo imela več bančne licence.

Glede Probanke pa po Manssonovih besedah država razmišlja, da bi bila ta podlaga za družbo za upravljanje terjatev manjših podjetij - terjatev, ki ne presegajo 500 tisoč evrov, kolikor je bila meja za terjatve, prenesene na DUTB, in s katerimi je treba upravljati na drugačen način.

Spor glede Save Turizma Med najodmevnejšimi primeri v zadnjem času je odločitev DUTB na področju turizma; družbi Sava je ob nestrinjanju s predlogom preventivnega prestrukturiranja želela zaseči delež v družbi Sava Turizem. Spor o tem je zdaj na sodišču, Sava je v prisilni poravnavi, mali delničarji so zoper DUTB vložili kazensko ovadbo. DUTB je napovedala skupno upravljanje hotelskih zmogljivosti – potem ko bi unovčila zavarovanja za terjatve med drugim tudi v Istrabenz Turizmu in Hotelih Bernardin – in poznejšo prodajo.

Pod lupo preiskovalcev Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v zvezi s poslovanjem posameznih odgovornih oseb v DUTB, po pisanju Dnevnika naj bi med drugim preiskovali zaposlitev Manssona v DUTB in njegov hkratni položaj partnerja oz. solastnika v švedski svetovalni družbi Quartz+co. O tem, da nas preiskuje policija, smo bili obveščeni le iz medijev, je dejal Mansson, ki je zavrnil kakršne koli nepravilnosti.

Ne spreglejte