Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
15.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 15.38

7 let, 2 meseca

Strategija upravljanja kapitalskih naložb prihodnji teden na vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države bo do konca tega tedna pripravila končni osnutek strategije upravljanja državnih naložb.

Že prihodnji teden pa ga bo predvidoma obravnavala vlada, je danes po srečanju z vodstvom agencije poudaril premier Borut Pahor. Razprav o menjavi vodstva agencije pa na vladi ne bo, je dejal. Kot je poudaril Pahor, gre pri sprejemanju strategije za "prelomen korak pri upravljanju državnega premoženja", ki je po ocenah premiera vredno približno 8,5 milijarde evrov.

Čas: Sestanek izjemno koristen in plodovit Agencija bo osnutek dokumenta poslala na vlado, od tam pa bo predlog romal nazaj na agencijo, ki bo v primeru pomembnejših popravkov lahko ponovno podala svoje mnenje. Najpozneje v tretjem tednu junija naj bi dokončno obliko predloga ponovno obravnavala vlada in ga še pred poletnimi počitnicami poslala v DZ.

"Prepričana sem, da je bil sestanek izjemno koristen in plodovit za naše nadaljnje delo," je po srečanju, ki so se ga udeležili tudi ministri za razvoj Mitja Gaspari, za gospodarstvo Darja Radić, za promet Patrick Vlačič in za finance Franc Križanič, ocenila predsednica sveta agencije Alja Markovič Čas.

"Če bomo tako nadaljevali, sem prepričana, da bo čez nekaj časa kljub vsem začetnim težavam to ena lepa popotnica za korporativno upravljanje, skladno s smernicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je menila.

Komarjeva ni opredelila strateških naložb Predsednica uprave Agencije Dagmar Komar pa je izpostavila, da bodo v strategiji postavljeni tudi kazalniki uspešnosti, kar je pomembno z vidika spremljanja uspešnosti delovanja nadzornih svetov in poslovodstev. "Strategija bo osnova za pripravo letnega načrta dela, v katerem bo agencija zelo natančno in konkretno zapisala, kakšne cilje si bo v naslednjem letu zastavila in skozi te cilje bo DZ ocenjeval uspešnost našega dela," je pojasnila.

Ob tem Komarjeva ni želela razkriti, katere naložbe države bodo v strategiji označene kot strateške. "Zagotovo določene naložbe v bančne sektorju, logistika, transport, energetika..." je naštela, konkretnih družb pa ni izpostavila, saj bo o tem odločal DZ.

Katere naložbe, ki ne bodo označene kot strateške, bodo prodane že v tekočem letu in na kakšen način, pa bo agencija opredeljevala v letnem načrtu. Koliko bi država lahko z iztržila s tem premoženjem, je še prezgodaj govoriti, je menila.

Pahor o obvladovanju glavnih problemov "Mi smo uspeli, na da bi šli v velike privatizacije, kot so to storile nekatere druge države v težavah zaradi fiskalne konsolidacije, doseči zdaj že zelo okrepljeno gospodarsko rast, znižanje brezposelnosti in obvladovanje glavnih problemov, to je problem primanjkljaja v državnem proračunu in javnega dolga," je poudaril Pahor.

Ob tem pa je poudaril, da se bo država morala odločiti, kdaj je prodaja določenega dela premoženja koristna. "Mi imamo danes od vsote vsega premoženja izgubo," je izpostavil. Premier sicer pričakuje, da se bodo v DZ glede osnutka strategije močno kresala mnenja.

Premier je menil še, da je agencija za upravljanje kapitalskih naložb po svoji moči in vplivu "najpomembnejša agencija v državi". Na vodstvo agencije bo zagotovo veliko pritiskov, zato bodo morali vsi člani vodstva zelo odgovorno ravnati, je izpostavil.

Komar: Vse odločitve agencije so bile zakonite "Vse odločitve, ki so bile sprejete (s strani agencije), so bile zakonite," pa je poudarila Komarjeva. "Trudim se in verjamem, da delam strokovno in zakonito, in za vsemi svojimi odločitvami stojim," je dejala.

Pahor in Komarjeva sta spregovorila tudi o nekaterih temah, povezanih z delovanjem agencije, ki so močno odmevale tudi v javnosti. V zvezi z izplačanimi visokimi regresi v NLB je Komarjeva poudarila, da je vse, kar je nad minimalnimi določenimi zneski v kolektivnih pogodbah, "nerazumno", sploh v tistih družbah, ki so bile ali bodo v kratkem dokapitalizirane.

Dejstvo pa je, da morajo poslovodstva spoštovati kolektivne pogodbe. Če so v skladu s pogodbami izplačani glede na okoliščine neprimerno visoki regresi, pa bi morala poslovodstva razmisliti o začetku pogajanj s sindikati, je še menila prva dama agencije.

Pahor glede NLB: Agencija bo morala zagovarjati ekonomsko upravičenost svoje odločitve V zvezi z dogajanjem okoli dokapitalizacije NKBM pa je Pahor poudaril, da tudi sam ni bil zadovoljen s posegom agencije v ta postopek. Vendar je odločitev sprejel, saj agencije ne potrebujemo, če vlada menja vodstvo vsakič, ko z njegovo odločitvijo ni zadovoljna. Ob tem je poudaril, da bo agencija morala sčasoma pojasniti oz. zagovarjati ekonomsko upravičenost svoje odločitve.

Ob tem je Pahor še potrdil, da je s strani Darje Radić v medresorsko usklajevanje prišel predlog za zamenjavo vodstva agencije, a ga na dnevni red seje vlade ni uvrstil, prav tako vlada o tem predvidoma ne bo razpravljala v prihodnjih tednih. Vsa pozornost bo namreč veljala sprejemanju strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami, ki je po Pahorjevih besedah "bistven dokument", v skladu s katerim bo v prihodnje tudi mogoče meriti uspešnost dela agencije.

Pahor je ob tem izpostavil še, da se bodo predstavniki vlade in agencije v prihodnje bolj redno srečevali. Agenciji pa je tudi predlagal, naj četrtletno poroča pred odborom DZ za finance in monetarno politiko.

Ne spreglejte