Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
9.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stožice obisk

Sreda, 10. 8. 2011, 9.40

7 let, 2 meseca

Stožice v letu dni gostile več kot 700.000 obiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letu dni po odprtju največjega športnega objekta v Sloveniji so v Centru Stožice našteli že prek 700.000 obiskovalcev.

Z obiskom sta zadovoljna tako upravljavec, Javni zavod Šport Ljubljana, kot Mestna občina Ljubljana. Center v prvem letu posluje pozitivno, Stožice pa bodo končno podobo pokazale marca, ko naj bi bil dokončan tudi trgovski del.

Marca naj bi bil na voljo trgovski del

Celoten kompleks Centra Stožic zajema nogometni stadion, večnamensko športno dvorano, kmalu bodo obiskovalcem na voljo tudi zunanja športna igrišča, predvidoma marca pa tudi trgovski del.

"Pričakujemo, da bo mestni proračun manj obremenjen" "Nedvomno so Stožice ponos, že po številu obiskovalcev, ki se na letnem nivoju približuje enemu milijonu," je poudaril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Pričakuje, da bodo Stožice prinesle dodaten denar Javnemu zavodu Šport Ljubljana, kar pomeni, da bo tudi mestni proračun manj obremenjen, kot je bil doslej.

Iščejo zasebnega investitorja

Ob tem je prepričan, da bodo še letos dobili zasebnega investitorja, ki bo kupil pravico za petletno imenovanje dvorane in stadiona. "Imamo dva slovenska ponudnika, Zavarovalnico Triglav in Petrol, in enega tujega," je dodal.

Zanimanje iz Slovenije in iz tujine V Javnem zavodu Šport Ljubljana so z delovanjem Centra Stožice zelo zadovoljni. Center je na svetovnem zemljevidu prireditvenih prostorov in posledično je povpraševanje po organizaciji prireditev veliko, zanimanje pa prihaja tako iz Slovenije kot tudi iz tujine.

"Točno oceno prihodkov bomo lahko podali ob koncu obračunskega leta, trenutna ocena poslovanja pa je pozitivna," so povedali v zavodu. Ob tem Janković poudarja, da v Evropi ni stadiona ali dvorane (športnega objekta), ki bi bil namenjen športu in komercialno uspešen.

Stadion med petimi najlepšimi v Evropi

Stožice so največji projekt v Sloveniji, ki je nastal v javno-zasebnem partnerstvu. "Kljub vsem kritikam Stožice stojijo, imajo svoje obiskovalce, nastopajoči jih uvrščajo med najlepše v Evropi. Evropska nogometna zveza (Uefa) je na primer nogometni stadion uvrstila med pet najlepših v Evropi," dodaja župan in poudarja, da bo Ljubljana z dokončanjem trgovskega dela pridobila 16 hektarov parkov urejenega parka ter obenem urejeno cestno in komunalno infrastrukturo.

Projekt je stal 119,9 milijona evrov Projekt Centra Stožic je stal 119,9 milijona evrov, od tega je zasebni partner Grep prispeval 81 milijonov. "Zemlja je bila in je ostala naša. 11,6 milijona evrov smo dobili evropskih in državnih sredstev, 27 milijonov je šlo iz proračuna občine. Zasebni partner je na Stožicah ali izvedel ali bo plačal še 18,6 milijona evrov komunalnega prispevka. Ostane devet milijonov evrov, ki so šli iz mestnega proračuna," je poudaril Janković in dodal, da so cele Stožice, če prišteje še 23 milijonov za nakup zemljišča skozi enajst let, stale 32 milijonov evrov.

"Treba je odpraviti težave z akustiko"

Janković opozarja, da je treba v dvorani odpraviti težave z akustiko. "Treba je paziti, da ohranimo primerno akustiko za navijanje športnih tekem in obenem omogočimo zadovoljivo akustiko za glasbene dogodke. Ravno ta teden imamo zadnji sestanek, kjer se bomo odločili za način izvedbe zaščite, ki bo omogočila boljšo akustiko," je pojasnil.

Zunanjo okolico bodo urejali jeseni, ko bo primeren čas za zasaditev. Takrat bodo med dvorano in stadionom sadili drevesa in travo.

Narejene je bilo tudi nekaj škode V prvem letu obratovanja je bilo po oceni zavoda Šport Ljubljana sicer že tudi za od 45.000 do 50.000 evrov škode.

V zavodu so z izbiro koncertov v prvem letu zadovoljni, na stožiškem odru pa si želijo še več svetovno znanih imen. Trenutno napovedujejo koncert Eltona Johna in Tajči, ki v Stožice prideta v jesenskih mesecih.

Želijo si več raznovrstnih dogodkov

Možnosti, ki jih ponujata objekta v Stožicah, so po mnenju zavoda dobro izkoriščene, želijo pa si še več raznovrstnih dogodkov v večnamenski dvorani. Dvorana se je že izkazala kot gostiteljica koncertov, motokrosa, Lipice v Ljubljani ... Naslednje leto bodo gostili tudi svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, želijo si organizacije plavalnega in teniškega dogodka, morda tudi večje cirkuške prireditve.

Celotno podobo Stožic bo oblikoval še zaključek trgovskega dela, ki je predviden za prihodnje leto. Grep čaka še na eno tranšo kredita, o kateri se konzorcij bank še odloča. Janković upa, da se bodo odločile v tem mesecu, da bi bil tako predvidoma trgovski center dokončan marca prihodnje leto.

"Imamo trojno vrsto varovanja"

Ob tem izpostavlja, da je v trgovskem delu oddanega že 80 odstotkov prostora, da je ves promet iz najemnin usmerjen na banke in da elaborat kaže, da bo načrtovanih 12 milijonov evrov letnih najemnim preseženih.

"Hipoteka je na celotnem objektu, vrednost objekta pa se bo povečala še za 30 odstotkov, to je tisto, kar mora najemnik vložiti v dokončanje objekta. Obenem sta oba direktorja dala kot jamstvo tudi svoji firmi (Gradis skupino G in Energoplan) in priliv iz najemnin. To je trojna vrsta zavarovanja," poudarja Janković.

Ne spreglejte