SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stopnja samooskrbe z vinom dosega 99,6 odstotka

2

termometer

Proizvodnja vina v Sloveniji je po začasnih podatkih v tržnem letu 2009/2010 znašala 790.000 hektolitrov. Prebivalec Slovenije je v opazovanem obdobju v povprečju popil 38,3 litra vina.

Ob tem so v državnem statističnem uradu pojasnili, da so v skladu z uredbo EU letos prvič objavili začasno tržno bilanco vina po novih kakovostnih razredih vina. Omenjena uredba je namreč določila nove kakovostne razrede vina. Vino se po novem deli v štiri kakovostne razrede: vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina.

Največji delež vin z zaščiteno označbo porekla Stopnja samooskrbe v bilanci vina je dosegla 99,6 odstotka. V opazovanem tržnem letu je k skupni proizvodnji vina največ prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, ki je predstavljala 68,2 odstotka; 24,9 odstotka skupne proizvodnje je predstavljala proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom.

V Sloveniji sicer največji delež od skupne proizvodnje predstavlja proizvodnja belih vin, ta je v letu 2009/2010 predstavljala 63,2 odstotka celotne proizvodnje vina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin