Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2011,
8.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adria Airways potnik

Sobota, 23. 4. 2011, 8.26

7 let, 2 meseca

Število potnikov na slovenskih mednarodnih letališčih manjše, več prometa blaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Promet potnikov na treh slovenskih mednarodnih letališčih se je v letu 2010 glede na leto pred tem zmanjšal za 2,3 odstotka, za 4,6 odstotka pa se je povečal promet blaga.

Največji slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v lanskem letu prepeljal dva odstotka več potnikov kot v letu pred tem, kažejo podatki državnega statističnega urada. Tri odstotke manj potnikov kot v letu 2009 Preko Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v letu 2010 potovalo 1,38 milijona potnikov, kar je tri odstotke manj kot v letu 2009. Večina vseh potnikov, 84 odstotkov, je potovala z rednimi leti, pri čemer jih je največ, namreč 17 odstotkov potovalo na relacijah med Slovenijo in Nemčijo. Sledijo relacije med Slovenijo in Veliko Britanijo (11 odstotkov), Turčijo (devet odstotkov) ter Francijo in Srbijo (oboje osem odstotkov). Največji porast na relacijah med Slovenijo in Rusijo Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil na relacijah med Slovenijo in Rusijo (za 18 odstotkov), največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Veliko Britanijo (za sedem odstotkov). Na rednih letih je 58 odstotkov potnikov potovalo med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj Evropske unije. Pri posebnih prevozih, ki so predstavljali okrog 16 odstotkov vseh potniških prevozov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (32 odstotkov), Egiptom (18 odstotkov), Turčijo (15 odstotkov), Tunizijo (14 odstotkov), in Španijo (trije odstotki).

Največji porast med posebnimi leti je bil zabeležen na relacijah med Slovenijo ter Hrvaško, kjer se je promet potnikov glede na leto 2009 skoraj početveril, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Izraelom, in sicer za tretjino.

S posebnimi leti potovalo 56 odstotkov potnikov S posebnimi leti je na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči izvem EU potovalo 56 odstotkov potnikov, ostali pa so potovali na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj EU.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal, se je v letu 2010 glede na 2009 povečala za pet odstotkov na 7462 ton blaga. Največji slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v letu 2010 prepeljal 1,17 milijona potnikov, kar je dva odstotka več kot leto pred tem. Količina prevoženega blaga, prepeljanih je bilo dobrih 1850 ton blaga, je ostala na enaki ravni, še kažejo podatki državnega statističnega urada.

Ne spreglejte