Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
15.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Steklarna Hrastnik

Sreda, 14. 11. 2018, 15.32

5 let, 5 mesecev

Steklarna Hrastnik namesto na Poljskem v naložbo doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Steklarna Hrastnik | Foto STA

Foto: STA

Steklarna Hrastnik se je odločila ustaviti 70-milijonsko naložbo v tovarno na Poljskem, ker se jim zdi smotrno izvesti širitev v Sloveniji. Kot so povedali v steklarni, so se odločili za razvoj super premium segmenta stekla, ki ga na Poljskem ne bi mogli delati, ker tam ni delavcev s potrebnim znanjem, zato ga bodo razvijali v Hrastniku.

V steklarni načrtujejo, da bodo ustvarili visokokakovostna delovna mesta v Hrastniku, dodatno nadgradili steklarsko znanje svojih zaposlenih in na ta način ostali konkurenčen zaposlovalec tudi v luči pomanjkanja ustreznih kadrov na trgu dela, s katerim se spoprijema Evropa in se bo tudi v prihodnje.

Nov obrat bo zgrajen do leta 2022

Nadzorni svet je že odobril pripravo projektne dokumentacije za dodatno širitev zmogljivosti oz. gradnjo novega proizvodnega obrata v Hrastniku. Njegova vrednost je ocenjena na približno 45 milijonov evrov. Gradnja bo predvidoma končana leta 2022. V okviru te naložbe bo steklarna postavila dodatno peč, ki bo proizvajala 150 ton stekla na dan, in celoten obrat, ki bo vključeval novo zmesarno, proizvodnjo steklenic in avtomatsko kontrolo kakovosti ter embaliranje izdelkov, razširitev lastnega obrata za dekoracijo, nove skladiščne prostore ter preostalo potrebno infrastrukturo.

Steklarna Hrastnik | Foto: STA , Foto: STA ,

Po navedbah hrastniške steklarne pri strateških projektih na področju dekoriranja sodelujejo s poljskim partnerjem DekorGlass. V novi proizvodni enoti bodo proizvajali embalažni program najvišje mogoče kakovosti, po katerem so tudi znani v svetu in v katerem dosegajo tudi višjo dodano vrednost. To bo mogoče predvsem zaradi znanja in kompetenc zaposlenih v steklarni.

Ob tem so napovedali, da bo v prihodnjih petih letih končan tudi projekt digitalizacije. Načrt digitalizacije so pripravili skupaj s podjetjem Siemens. V prihodnjem letu je načrtovana investicija za ta namen v višini treh milijonov evrov.

V dolgoročni potencial Steklarne Hrastnik in slovensko poslovno okolje verjame tudi lastnik, švicarski holding GlobalGlass, ki ga obvladuje poslovnež Igor Lah. Ta je v začetku tega meseca ustavil postopek iskanja strateškega partnerja steklarne, kljub dobrim ponudbam tujih strateških investitorjev. Na omenjeni holding je bilo lastništvo Steklarne Hrastnik preneseno v ponedeljek, z namenom še celovitejšega nastopa na tujih trgih.

Kot je povedal Lah kot predsednik izvršnega odbora omenjenega holdinga, vidijo v strategiji, ki jo je postavilo novo vodstvo steklarne, priložnost za nadaljnji razvoj in rast podjetja. "Potencial te usmerjenosti potrjujejo tudi napovedani odlični rezultati za letošnje leto, ki dokazujejo, da Steklarna Hrastnik je in ostaja poslovno uspešno podjetje," je zapisal Lah.

V Steklarni Hrastnik sicer pričakujejo, da bodo letos ustvarili 60,2 milijona evrov prihodkov, kar je štiri odstotke več kot lani, dobiček pa naj bi narasel za 13 odstotkov, na 8,7 milijona evrov. Te rezultate bodo ustvarili kljub zahtevnim razmeram tako na trgu dela kot energentov.

Strateški načrti za razvoj poslovanja Steklarne Hrastnik in s tem utrjevanje vodilnega položaja v njenem nišnem segmentu so medtem v polnem zamahu, generalnega direktorja steklarne Petra Časa pa veseli, da je tudi lastnik prepoznal, da so podjetje z dolgoročno vizijo.
Ne spreglejte