Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2011,
16.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 1. 2011, 16.56

7 let, 2 meseca

Stečajna upravitelja Preventa predstavila seznam preizkušenih terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stečajni upravitelj Prevent Globala Boris Kastivnik in stečajni upravitelj Preventa avtomobilski deli Grega Erman sta na novinarski konferenci predstavila seznam preizkušenih terjatev.

Kot je povedal Kastivnik, je 288 upnikov Prevent Globala podalo za 69,9 milijona evrov terjatev, priznal pa jih je v višini 62 milijonov evrov.

"Delavci bodo poplačani v celoti"

Kastivnik je tudi dejal, da zavarovalne terjatve z izločitvenimi pravicami znašajo 47 milijonov evrov, priznanih pa je 30 milijonov evrov tovrstnih terjatev. 183 nekdanjih delavcev Prevent Globala je prijavilo za dobra dva milijona evrov terjatev, od tega je 1,6 milijona evrov prednostnih terjatev. Kastivnik ocenjuje, da bodo delavci poplačani v celoti prav iz naslova prednostnih terjatev.

Družba je vredna med 60 in 65 milijonov evrov

Glede vrednosti Prevent Globala je Kastivnik pojasnil, da je po zaključni bilanci ta družba vredna od 60 do 65 milijonov evrov, medtem ko ocena vrednosti po likvidaciji še ni znana.

Seznam terjatev je bil dostavljen tudi na sodišče Kastnivnik je spomnil, da se je stečaj v Prevent Globalu in hčerinski družbi Prevent avtomobilski deli pričel 9. avgusta lani, rok za prijavo terjatev pa se je iztekel tri mesece kasneje. Zaradi kompleksnosti prijavljenih terjatev, sta oba stečajna upravitelja sodišče prosila za podaljšan rok za preizkus terjatev, ki pa je potekel pred dvema dnevoma. Osnovni seznam preizkušenih terjatev sta Kastivnik in Erman v ponedeljek dostavila tudi na sodišče.

"Lahko bi poplačali prednostne terjatve delavcev"

Erman je ugotovil, da je bilo med stečajnim postopkom Preventa avtomobilski deli prijavljenih 1218 terjatev. Terjatve nekdanjih delavcev te družbe znašajo 6,82 milijona evrov, njihove odpravnine pa so določene v višini 3,4 milijona evrov.

Erman meni, da bi lahko poplačal prednostne terjatve delavcev, če ne bi banke upnice matične družbe Prevent Globala, ki je zastavil premoženje Preventa Mislinja in Mežica, prijavile svoje prednostne terjatve. Sicer je vrednost družbe Prevent avtomobilski deli ocenjena na 6,4 milijona evrov.

Stečajna upravitelja Prevent Globala in Preventa avtomobilski deli bosta kmalu skušala prodati družbe Prevent Radlje v celoti, ki edina še deluje znotraj Preventa, namen pa imata prodati tudi podjetje Lesna Tip Otiški vrh, ki pa so sooča z likvidnostnimi težavami.

Ne spreglejte