Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2011,
10.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 1. 2011, 10.59

7 let, 2 meseca

Stečaj v prostorih za 33 evrov na kvadratni meter najema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stečaj Vegrada vodijo iz izjemno dragih prostorov v središču Velenja, a se stečajna upraviteljica zaradi informacijskega sistema ne more preseliti.

V prvih treh mesecih je stečajni postopek Vegrada stal 811 tisoč evrov. Največji del, 258 tisoč evrov, so pomenili stroški v zvezi z uporabo poslovnih in proizvodnih prostorov. Pretežni del gre za najem prostorov v upravni stavbi na Starem trgu 35 v Velenju, za kar Vegrad plačuje Hypo Leasingu, ter za najem proizvodnih prostorov na Paki v lasti Raiffaisen banke, ki jih uporabljajo kot skladišče.

Izjemno drago

Stečajna upraviteljica Alenka Gril danes ni imela dostopa do dokumentov o stroških za najeme prostorov, saj je bila v Velenju, dokumente pa ima v Mariboru. Kot se je spomnila, za okoli 180 m² prostorov v središču Velenja plačujejo šest tisoč evrov na mesec za najemnino oziroma osem tisoč evrov na mesec skupaj s stroški.

Če številke držijo, mesečna najemnina za kvadratni meter znaša 33 evrov. Za primerjavo omenimo stavbo NPU na Dimičevi v Ljubljani, notranji ministrici Katarini Kresal so očitali, da je Igorju Pogačarju omogočila visok zaslužek. Tam je mesečna najemnina 13 evrov za kvadratni meter.

"Kot alpski hotel" Sindikalist Srečko Čater se Vegradovih upravnih prostorov spominja kot zelo razkošnih. "Tam sem bil približno 20-krat, pa se nikoli nisem mogel načuditi, komu v čast je to narejeno. Poznam vse upravne stavbe slovenskih gradbenih podjetij, a nobena ni niti približno tako razkošna. V Avstriji sem videl dva alpska hotela s podobno notranjostjo. Nič ni beljeno, vse je v lesu, na stropu so štukature, povsod so ornamenti …" pravi.

Čatru se zdi nedopustno, da stečajna upraviteljica sploh uporablja te prostore. "Že dva meseca pred stečajem je nekdanja direktorica Hilda Tovšak dokumentacijo vozila v prostore Montala. Takrat je vsej Sloveniji razlagala, da kombiji in avtomobili vozijo dokumente v Montal, ker bo to ceneje za Vegrad. Ne ukvarjajmo se s tem, ali so to pravi razlogi, ampak če je tam dokumentacija, bi morali biti tudi stečajni upravitelji," se spominja Čater.

Kako preseliti informacijski sistem? To ni tako preprosto, opozarja Grilova. Selitev v Montalove prostore je načrtovana, a je zaradi informacijskega sistema ne morejo izvesti. "Kdor trdi, naj se preselimo v Montal, naj nam razloži, kako preseliti ves informacijski sistem," poziva.

"Ukinitve tega informacijskega sistema in vzpostavitve novega na drugi lokaciji si zdaj ne moremo privoščiti. To sicer imamo v načrtu, ampak šele ko bomo izdelali letne bilance, saj smo vezani na roke. Vmes moramo za vse družbe opraviti davčni pregled ter poskrbeti za revizijo ene od družb, ki je vložila predlog za prisilno poravnavo," je pojasnila. V načrtu imajo tudi selitev iz najetih prostorov v Paki.

"Lahko bi bilo zelo drago" Vse, ki mislijo, da je stečajni postopek Vegrada drag, Grilova vabi v Velenje, da ji pomagajo najti rešitev, ki bi pomenila manjše stroške: "Vodimo stečaj za Vegrad, d. d., in 12 hčerinskih podjetij. Imamo davčni pregled, preiskavo, urejamo 60 nedokončanih projektov … Delamo na meji zmogljivosti."

Če stečajni postopek še ni drag, pa zagotovo bo. Grilova ne želi komentirati ocen v medijih, da bo stal več milijonov evrov, strinja pa se, da "bi lahko bil zelo drag". Tudi zato, ker bodo morali najeti več odvetnikov in drugih strokovnjakov.

"Imamo 1.800 prijavljenih terjatev in še kar prihajajo. Od tega jih je več sto takih, da bomo potrebovali pomoč pravnikov. To je gradbeništvo, to ni proizvodnja, kjer prodajaš izdelke ali storitve. Prijavljene imamo škode, penale, ne vem, kaj vse ... Sodelovati bodo morali gradbenik ekonomist in pravnik. Posamezne terjatve imajo po več fasciklov prilog," je pojasnila.

"Stečajna upraviteljica opravlja delo tožilcev in policistov" Čater meni, da so stroški tako visoki, ker stečajna upraviteljica opravlja delo tožilcev in policistov. "Če bi inštitucije, ki jih imamo v Sloveniji za odkrivanje in preganjanje kaznivih dejanj, opravile svoje delo, bi bil strošek bistveno nižji in stečaj bistveno krajši," je dejal.

Na državnem tožilstvu so zanikali sokrivdo za visoko ceno stečaja. "Stroški stečajnega postopka ne nastanejo zaradi tožilstva," so zapisali in dodali, da "državni tožilec v predkazenskem postopku v zvezi z Vegradom sodeluje s policijo ter resno in odgovorno opravlja svoje delo v okviru pristojnosti, ki mu jih daje zakon."

Ne spreglejte